Ако търсите пиротехника, ще бъдете разочаровани“, предупреждава жестоката шотландска матрона

...
Ако търсите пиротехника, ще бъдете разочаровани“, предупреждава жестоката шотландска матрона
Коментари Харесай

Театрален преглед на Макбет (разрушителен) — експлозивен нов поглед дава момент на лейди Макбет

„ Ако търсите пиротехника, ще бъдете разочаровани “, предизвестява жестоката шотландска матрона (Лиз Кетъл), която за първи път стъпва на сцената в Макбет (отмяна). Тя се кара с незабележим „ помощник “ за това по какъв начин би трябвало да бъде показана пиесата и ругае публиката като кръвожадни „ търсачи на злощастие “, преди да дръпне завесата.

В дословния смисъл тя е права: дизайнът на Том Пайпър е грациозен и въздържан. Но от позиция на текста, тази акомодация от Зини Харис има за цел да сложи ракета под известната покруса на Шекспир и да взриви отношението й към Лейди Макбет – със смесени резултати.

Като стартираме с това, че събитията се развиват съвсем съгласно упованията: Макбет, преди малко след победа в борба, среща странни дами, които му предсказват, че ще стане крал; показва се опция това да се случи; тогава нещата стартират да се разплитат. Някои подиуми са изрязани или стегнати, а текстът на Шекспир е посипан с нов, по-разговорен домакински разговор. Чува се чудноват тон от почукване в з...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР