Ако такива хора са нормалните българи, ако именно те определят

...
Ако такива хора са нормалните българи, ако именно те определят
Коментари Харесай

Това ли са "нормалните българи"

Ако такива хора са " естествените българи ", в случай че точно те дефинират бъдещето на страната, България несъмнено не я чака нищо положително, разяснява създателят на " Дойче веле " Ясен Бояджиев. Ето какво го кара да мисли по този начин:Кои и какви са " естествените българи "? Така заложен, въпросът е неправилен и дори слабоумен, тъй като позволява, че съществува някаква безспорна и общовалидна нормалност. Виж, в случай че се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това запитване евентуално би могло да послужи за " пресмятане " на някакъв съвкупен облик на българина в проценти. Съмнявам се обаче, че този облик ще е реален. Давам образец. Ако попитате дали е обикновено да се почитат възрастните хора и да им се прави място в трамвая, 100% от интервюираните ще отговорят позитивно. Което обаче няма да попречи на някого да влачи по земята някоя старица, в случай че с нещо не му е харесала. Нито ще попречи на десетина % от популацията да изберат същия този човек за депутат.

Двама евродепутати

Тъй че в никакъв случай не бих си разрешил да задам този въпрос, само че се виждам заставен да го направя поради изявата на един български политик и евродепутат, който, без въобще да се тормози, си разрешава да приказва за и от името на " естествените българи " и да изяснява какво харесват и какво не харесват те. Въпросният народен представител е прочут с това, че влезе в Европейския парламент като част от от дълго време несъществуващата коалиция " България без цензура ", финансирана щедро, по думите на прокуратурата, от източвана и след това фалирана банка. Сега на тукашна почва към този момент е част от друга (патриотична) коалиция, която пък е част от ръководещото болшинство и от държавното управление. Освен това депутатът е прочут с гневните си изявления по " циганските " въпроси и с радикалните си оферти за тяхното решение. А в последно време - и с поддръжката си за предоставяне на повече шир за ски спорта в Пирин, изразена наскоро с персоналното му наличие в първата редица на съответното (контра)шествие в София.

Повод за въпросната му изява стана визитата на немска евродепутатка, която поддържа запазването на повече шир за дивата природа. Тази евродепутатка се прочу в последно време с това, че при чуването на българския министър председател в Народното събрание в Страсбург го попита какво мисли за митингите в отбрана на природата в Пирин. После в София се включи в следващия подобен митинг и изрази позицията си пред участниците в него. Което, прочее, е освен нейно право като свободен жител в една (както се твърди) свободна страна от Европейски Съюз, само че и част от служебните ѝ отговорности - доколкото отбраната на Пирин е проблем и на европейското право, чието съблюдаване Европейският парламент (и всеки негов член, освен това на цялата територия на Съюза) е предназначен да следи.Така евродепутатката си навлече гнева на българския си сътрудник, чиято писмена позиция по въпроса стартира по този начин: " Отново показвам поддръжката си за министър Нено Димов - министър на околната среда и водите. Включването на извънредно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското настъпление в Европа, против него го прави по-симпатичен на естествените българи ". Тук няма да разисквам качествата на министъра, нито ще се впускам в правните и екологически аспекти на тематиката за Пирин. Само ще отбележа, без да споделям постоянно и за всичко причините на зелените, че постоянно отбраната на околната среда очевидно е последна грижа на министъра на околната среда. Но в този момент тематиката ни е друга.

Кое е " обикновено " ?

Логиката на цитираното изречение недвусмислено сочи, че щом си разрешава да приказва от тяхно име, евродепутатът причислява и себе си (освен министъра) към " естествените българи ". А щом той е " естествен българин ", от стила, езика и наличието на писмото му могат да се създадат заключения за каква " нормалност " става дума.

Първо, когато спориш за нещо, явно е " обикновено " на първо време да разбъркаш съществото на разногласието с други тематики и незабелязано да го подмениш - примерно заместваш Пирин с бежанците, незаконните имигранти и така наречен " ислямско настъпление ". После елиминираш причините на съперника си и се опитваш да го унижиш и компрометираш, като го атакуваш на персонална основа и му пришиваш някой и различен гръмко звучащ етикет. В случая: " крайнолеви зелени екстремисти ", " крайнолява формация ", " десоциализирани анархисти ", " революционери без идея ". Освен това " естественият българин " наложително би трябвало да повтаря (от доказателства няма потребност, а могат и да се измислят!), че несъгласните с него са " платени " ( " протестиращи на грантова прехрана " с " нечистоплътна мотивация " ). За разлика от него самия, който е изцяло чистоплътно стимулиран (но явно е не запомнил с чии пари е влезнал в Народното събрание, както и че заплатата му се заплаща и от " ненормалните българи " ).

Второ, когато става дума за непознати, непознати и разнообразни от тях (включително за " ненормалните българи " ), " естествените " не помнят какво е човечност и съчувствие, стоварват групово върху тях виновността за всички несгоди и се втурват да ги ненавиждат. За задачата си измислят някаква тайна ужасия, като да вземем за пример така наречен " ислямско настъпление ". Някои " естествени " политици си изкарват хляба напълно с това занятие.

Трето, " естественият българин " явно послъгва без да му мигне окото. Колкото по-невероятна, безсрамна и извратена е лъжата, толкоз по-добре. Например: казваш за зелен евродепутат от Германия, че " не е известно да е бранил немската природа по този начин енергично " (както българската), надявайки се, че никой няма да ревизира. Това изказване обаче е като детска игра в съпоставяне със идващото: " Не е известно тази крайнолява формация да е отрекла ислямисткия тероризъм. Напротив, следи се странна симбиоза сред " екологични " екстремисти от жълтопаветен вид и ислямски фундаменталисти ". От което евентуално би трябвало да се подразбира, че протестиращите в отбрана на природата поддържат тероризма, затова са отговорни за неговите жертви, затова и те са терористи

Изводите

Ако тръгнем да обобщаваме съответните параметри на " нормалността ", разпознати в написаното от евродепутата, би трябвало да кажем, че " естественият българин " явно е много скаран с обстоятелствата, логическото мислене, истината, положителното образование, морала, културата.
Да, позитивно има българи, които в една или друга степен дават отговор на тази характерност. Но е противоречиво какъв е делът им. Едно обаче е несъмнено: в случай че те дефинират бъдещето, България не я чака нищо положително.

Накрая - някои евентуално ще попитат за какво не споделям нищо за една позиция по същия мотив, публикувана от другата патриотична партия в ръководещата коалиция (и подписана от вицепремиер в правителството), в която посетилата България евродепутатка освен е наречена " зелена джихадистка ", само че и се приканва за нейното " експулсиране с камионетка до Капъкуле ". Не споделям нищо за това " произведение " по две аргументи. Първо, всичко написано нагоре важи с цялостна мощ и за тази позиция. И второ, спрямо нея писмото на евродепутата наподобява надали не като джентълменска задявка - толкоз непоносимо е написаното, че не е комфортно да се цитира. Наложи се даже държавното управление публично да се разграничи. Което е малко необичайно - по какъв начин да се разграничиш от себе си?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР