Ако сте пропуснали първата част, Многообразието на картите за игра

...
Ако сте пропуснали първата част, Многообразието на картите за игра
Коментари Харесай

Любопитни факти за картите за игра. Втора част: ролята на вероятността

Ако сте пропуснали първата част,

Многообразието на картите за игра няма да бъде разказано изчерпателно, в случай че не се спомене и ролята на фактора случайност. В Книгата за върхове на Гинес е маркирано, че вероятността при разпределяне играчът да получи всичките 13 карти от същата багра е 1 на 158 753 389 899. Вероятността пък и четиримата играчи да получат по един цялостен комплект от всяка багра е 1 на 2 235 197 406 895 368 301 559 999.

Следователно в игрите на карти случайността (разбирай шансът!) играе немалка роля, въпреки че се изисква и доста умелост. Това безспорно е една от аргументите за какво са толкоз известни – харесват ги всички пластове на обществото, тъй като някои игри са основани за ловки играчи, а други за хора, които просто желаят да се забавляват и да убият малко време. Пък и това забавление не коства кой знае какъв брой.

Но когато идващия път чуете познатия въпрос: „ Кой желае да поиграем на карти? “, си спомнете, че като всички типове развлечения и играта на карти може да отнеме доста време. Време, което може да бъде оползотворено за по-смислено занятие. Ето за какво хората, пристрастени към картоиграчеството, постоянно търпят морални и материални вреди. Ако човек не желае да робува на тази пристрастеност, би трябвало да се научи да се владее.

Библията пък осъжда използването на карти за гадаене, защото в очите на Господ всички форми на ясновидство и спиритизъм са отблъскващи и греховни.

Според The New Funk & Wagnalls Encyclopedia картите за игра са зародили към 800 година на полуостров Индустан, при което поповете (царете), дамите и валетата били заимствани от средновековната социална подчиненост. Някои антични създатели считат, че сарацините, които нахлули в Европа по Средиземно море през 711 година, са ги пренесли от Изтока. Други настояват, че са донесени от кръстоносците. Сигурно е обаче, че в Европа са почнали да ги използват всеобщо не по-рано от ХV век. Според някои откриватели картите за игра са пренесени от Изток на Запад по същия път като шаха, а точно посредством ромите.  Интересно е, че на доста места шахът се е играел по отношение на картите. В Новия свят, в Америка, картите са пренесени от завоевателите, когато Кортес превзел Мексико. Ацтекският водач Монтесума на драго сърце и интерес следил по какъв начин испанските бойци играят карти.

Все отново най-разпространена е теорията, че картите са китайско откритие, въведено през ІХ век. В древността обаче те са изглеждали напълно друго - имали са четири разделения, съответстващи на несъмнено количество пари в брой, защото най-вероятно игрите са били свързани със залагане.  Днес с появяването на онлайн игрите и разпространяването на интернет във всички кътчета на света съвсем на всички места са се наложили американските и британските карти, а другите форми последователно изчезват.

Цветелина Велчева по материали от King Neptunes Kasinoblog и Wachtturm ONLINE-BIBLIOTHEK


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР