Ако сте начинаещи в боядисването за яйца, предлагаме класическа рецептаНеобходими

...
Ако сте начинаещи в боядисването за яйца, предлагаме класическа рецептаНеобходими
Коментари Харесай

Класически боядисани великденски яйца

Ако сте начинаещи в боядисването за яйца, предлагаме класическа рецепта

Необходими Продукти

За яйцата


● яйца - 30 бр.
● вода - за варене (колкото да ги покрие)
● сол - 1 ч.л.
● оцет - 1 ч.л. по избор

За боите


● оцет - 18 с.л.
● бои за яйца - 6 разнообразни цветове по 2 бр. капсулки
● буркани - 6 бр. (обикновени по 720 мл)
● вода - 6 на половина напълнени буркани
● шарлан - за намазване

Начин на подготвяне

Традицията повелява на Великденската софра да има обичайни боядисани яйца! Варенето е внимателно, само че боядисването е доста елементарен и прелестен развой – изключително обичан на децата!

Първо измиваме деликатно яйцата и към този момент чисти ги подреждаме на дъното на тенджерата. Наливаме вода, едвам ги покрие, и сипваме солта и оцета, които ще предпазят от напукване. Захлупваме с похлупак и оставяме да заври. Щом водата стартира да клокочи, можем да отхлупим и да ги оставим да се варят още малко – зависи от мощността на котлона – общо за към 10-15 минути. Като са подготвени, деликатно ги изкарваме от горещата вода с решетъчна лъжица и ги оставяме да изстинат.

През това време приготвяме боите. Във всеки буркан слагаме по една железна супена лъжица и наливаме до половината с гореща вода. Веднага по-късно изсипваме капсулките – по 2 от цвят. Разбъркваме, с цел да се разтворят боите, и прибавяме по 3 супени лъжици оцет на буркан – за по-наситен цвят. Първо избираме и нарочваме яйце за дома и фамилията, което по традиция се боядисва в алено. Умишлено го оставяме по-дълго в боята, с цел да е с най-наситен и червен червен цвят. Ритуалът се прави с наричане за здраве – за всички и огромни и мънички! Яйцето от предходната година се преглежда и по него се гадае за отминалата година. При разчупването му, в случай че има прелестен мирис и лекост, значи миналата година е била хармонична!

Продължаваме с боядисването на яйцата, като слагаме яйцата първо в супената лъжица и с нея ги спускаме деликатно в буркана и по този начин престояват няколко минути, до момента в който се оцветят с кондензиран цвят. Като са подготвени, ги изкарваме деликатно и ги слагаме в тарелка за яйца, да се цедят от боята. Като изсъхнат, ги намазваме с памуче - напоено с шарлан.

Стават красиви и лъскави с искра.

Боядисаните великденски яйца са подготвени!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР