Ако сте любители на цветята или пък сте запален градинар,

...
Ако сте любители на цветята или пък сте запален градинар,
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за листните въшки?

Ако сте фенове на цветята или пък сте разпален градинар, то няма по какъв начин да не сте се сблъсквали с разнообразни проблеми, свързани с развъждането им - заболявания, вредители по растенията и така нататък Сред вредителите по растенията обаче несъмнено на челна позиция са листните въшки. Много добре знаете, че преди да започнете битката против някой зложелател, то първо е добре да го опознаете. Етокакво би трябвало да знаете за листните въшки:

1. Листните въшки са дребни създания, които се прикрепват към стъблата и долния завършек на листата на растенията и изсмукват от тях скъпите за живота им субстанции. Те лишават растенията от живителните им сили и въпреки първоначално да ги нарекохме с по-нежното название " създания ", листните въшки са вредители и то освен от най-често срещаните, само че и от най-опасните.

2. По света съществуват към 4 400 типа листни въшки, които виреят най-вече в умерения климатичен пояс. Всички те спадат към групата Aphididae, само че единствено към 250 от тях се смятат за сериозен зложелател за горското и селското стопанство.

3. Тези вредители по растенията са извънредно забавни от биологично становище, тъй като заради безполовото си нарастване, те са доста устойчиви организми. Размножават се извънредно бързо и битката против тях рядко е лека.

 По петуниите се появяват листни въшки

4. Някои растения, включително както цветя, по този начин и зеленчуци и овошки, са по-примамливи за листните въшки от други. Към балконските цветя няма по какъв начин да не споменем петуниите, които работят безусловно като магнит за листните въшки, а към зеленчуците- картофите. Всъщност листните въшки могат да унищожат цялата ни годишна продукция от картофи, тъй като те са и вирусоносители. Ако не се вземат съответни и навременни ограничения против листните въшки, картофите заболяват и стават негодни за каквато и да е приложимост.

5. На пазара се оферират доста ефикасни средства за битка с листните въшки, само че постоянно е целесъобразно преди този момент да пробвате с някои натурални средства, които също са потвърдили успеваемостта си - масло от розмарин, мента, мащерка и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР