Ако сте чули скорошните твърдения на някои таблоиди, според които

...
Ако сте чули скорошните твърдения на някои таблоиди, според които
Коментари Харесай

Не, NASA не е открила паралелна вселена в Антарктика

Ако сте чули скорошните изказвания на някои таблоиди, съгласно които NASA е разкрила паралелна галактика в Антарктика, където времето върви наопаки, радваме се, че сте кликнали на този линк, тъй като в този момент ще разгледаме по-подробно по какъв начин се стигна до сходни странни и извънредно пресилени изказвания.

Всичко стартира напълно безобидно. Уважаваното издание New Scientist разгласява на 8 април публикация, в която оповестява за странни резултати, които са се получили в резултат на провеждането на опити за разкриване на неутрино в Антарктика, и какво биха означавали те за спекулативния космологически модел, съгласно който съществува галактика от антиматерия, където времето ще изтече обратно от Големия гърмеж.

Впоследствие някои издания хващат тази вест и я изопачават неколкократно.

Какво в действителност значат тези аномални резултати в Антарктика? Оказва се, че  Антарктическата импулсна преходна антена (ANITA) - балон с хелий с огромна надморска височина с масив радиоантени – е засякла няколко случая на високоенергийно неутрино, преминаващо през Земята. Това е опит, който отчасти се финансира от NASA.

Защо тази находка е странна? Неутриното са „ призрачни “ фундаментални частици, които минават през всичко и съвсем не си взаимодействат с естествената материя. Това ги прави извънредно сложни за засичане. Когато обаче са формирани от мощни рискови обекти във Вселената (свръхнови и квазари), те могат да генерират свръхвисоки сили, които да взаимодействат с естествените обекти.

ANITA, летящ високо над ледения континент, е предопределен да засича сигналите вторичните дъждове от частици, създадени откакто високоенергийните неутрино се ударят в леда. Тези частици неутрино се допуска, че идват от дълбините на космоса, а не от Земята - защото се улавят от детектора като се ударят и отразят от леда, преди да преминат през нашата планета.
Е, виждате ли, в действителност е необичайно. Физиците работят старателно, с цел да открият дали тези резултати могат да бъдат обяснени благодарение на сегашните физични модели или имат нещо общо с пробната конфигурация.

„ Натъкнахме се на дребен брой аномалии в данните. След като изчерпим всички вероятни пояснения в границите на Стандартния модел на физиката, единствено тогава можем да се опитаме да потърсим други разновидности – разяснява Питър Горхам, основен откривател на ANITA пред Science Alert. – Този миг обаче към момента не е доближат – сигурно не и вид, в който са нужни паралелни вселени. “

По-ясно не би могло да се каже. Откриването на паралелна галактика обаче звучи доста по-вълнуващо. Да, сходна догадка съществува, само че тя съставлява единствено опит за пояснение, не е констатация.
Изследователят го е споделил пределно ясно. Но заглавията за " откритието " на паралелна галактика са доста по-вълнуващи и въпреки да има такава догадка, тя е единствено опит за пояснение, а не констатация.
Според изследователска публикация, оповестена в arxiv.org, резултатите от ANITA биха моли да дават доказателства за „ CPT симетрична галактика “ – едно място, където времето ще изтече обратно от Големия гърмеж. Където антиматерията ще господства. „ В този сюжет вселената преди Големия гърмеж и вселената след Големия гърмеж се интерпретират като двойка Вселена/анти-Вселена, която е основана от нищото “. Оттук идват и изказванията за „ паралелна галактика “.

Единственият извод, който можем да си създадем обаче е, че Стандартният модел за неутриното не може да изясни откриването на необичаен тип събитие от ANITA.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР