Ако сте бедни, ще трябва да работите усилено, за да

...
Ако сте бедни, ще трябва да работите усилено, за да
Коментари Харесай

Как да бъдете успешни в древен Рим

Ако сте небогати, ще би трябвало да работите интензивно, с цел да подобрите финансовото си положение. Но за вас е витално значимо да разберете кои покупко-продажби са подобаващи за благородник и кои са неприемливи и вулгарни.

Едно извънредно нежелано занимание е това на събирачите на налози. Тези хора освен би трябвало да влизат в контакт с елементарния плебс, само че би трябвало и да им взимат парите. Друг пошъл занаят е да се наемете за платена работа, изключително когато тя включва единствено физически труд. Заплатата, която тези хора получават, е просто знак на тяхното иго. Трябва да погледнем и търговията на дребно, при която търговците купуват артикули на едро, след което ги продават неотложно на обществеността за облага. Което значи, че единственият метод за печелене на пари е да се показа неправилно същинската стойност на това, което се продава. След това идват тези, които се занимават с квалифицирана работна ръка – несъмнено, в работилницата няма нищо джентълменско.

Най-малко уважаваните занаяти обаче са тези, които се грижат за физическите и сетивните удоволствия на другите – риболовци, търговци на риба, месари, готвачи и продавачи на пилета. Можете да добавите към тях и парфюмеристите, танцьорите и всички известни персони.

Притежаването на земя е най-хубавата форма на благосъстояние. Купувайте езера, горещи извори и други зони, които са мощно употребявани от пералните за облекла и затова всички те генерират огромни облаги. Или инвестирайте в градски парцели. Най-добрият метод да извършите това е да изчакате някъде да избухне пожар, което често се случва в Рим. След това се втурвате към местопроизшествието и оферирате извънредно ниски предложения на притежателите на къщи в покрайнината, които постоянно ще одобряват от боязън, че огънят ще се популяризира.

За страдание, тази скица работи и в двете направления – пожарът значи, че градските имоти не постоянно са безвредна инвестиция. Те генерират доста положителни приходи, само че рисковете също са огромни.

Заемането на пари постоянно е преференциално. Обичайната ставка за заеми, обезпечени против земя, е 6%, а за необезпечените заеми е 12%, или 1% на месец. Кредиторите обаче имат огромното задължение на терзанието. Ако заемете пари на търговец, да вземем за пример, неговите паники стават и ваши – дали всеки вятър или отдалечен гръм, които се появи, няма да потопи корабите му в морето.

Ако някой от вашите длъжници не извърши задължението си, би трябвало да бъдете непоколебим с него. Както имате право по закон, би трябвало да продадете цялото му имущество, даже облеклата, които носи. Ако към момента не съумеете да съберете нужния капитал за покриване на задълженията му, би трябвало да продадете децата му в иго. Здравите бебета и деца имат прилична цена, а продажбата им работи и като предизвестие за другите, които са в дълг към вас, да внимават.

Недостигът на храна също предлага обилни благоприятни условия за печелене на пари. В такива интервали цената на зърното нараства доста и е допустимо да се дават краткосрочни необезпечени заеми с годишни лихви до 5%.

Ако сте безпаричен и желаете да съумеете, станете колесничар – те могат да печелят изключително огромни суми пари. Паричните награди за най-хубавите надпревари в Рим варират от 15 до 60 хиляди сестерции. Един колесничар може да завоюва 100 пъти повече, в сравнение с един юрист.

Най-успешният водач, на който съм попадал, беше мъж на име Диокъл, който пристигна от Лузитания в Иберия. Той се състезава в продължение на 24 години по време на ръководството на божествените императори Адриан и Антонин Пий, преди да се отдръпна на 42-годишна възраст. Диокъл завоюва 1462 надпревари от общо 4257 писти. Печалбите му в кариерата доближават удивителните 35 863 120 сестерции, което го прави един от най-богатите мъже в Рим.

 

 

Що се отнася до избора на жена, помислете добре за вероятните кандидатки. Богатството, благородният произход и хубостта не играят никаква роля в щастливия брак. Те не оказват помощ и когато става въпрос за правенето на деца. Трябва да ревизирате дали нейната фамилна линия създава задоволително постоянно здрави мъжки наследници.

Що се отнася до външния тип на момичето, има значение то е крепко, да наподобява обикновено и да работи настойчиво. Ако има мощно тяло, ще бъде по-подходяща за физически труд и раждане на деца. Що се отнася до характера й, би трябвало да търсите момиче, което демонстрира самоконтрол и добродетел. Разбира се, това са и качества, които би трябвало да се стремите да показвате и в личното си държание.

Провеждането на вечеря е съществена част от триумфа на римлянина. Има обаче доста подводни камъни, които чакат обществения новобогаташ, с цел да не наподобява недодялан и неелегантен.

Първо, уверете се, че проектът кой къде ще седне отразява положението на вечерящите. Тези с най-голям сан би трябвало да са до вас, а тези с най-нисък може и да са по-далече. Ако забавлявате огромен брой посетители, желаете най-хубавите ястия да се сервират на главната маса. И въпреки всичко внимавайте да не вършиме това прекомерно явно, в който случай ще изглеждате зли. Също би било неприятно, в случай че разпределите най-хубавото ви фалернийско вино (вино от област Кампания, Италия) се лее в огромни количества на основната маса, до момента в който дребни количества по-нискокачествено вино стигат до всички останали. Твърде малко вино безусловно ще породи възмущение. Не забравяйте, че нравите вършат римляните.

По време на вечеря не забравяйте да забавлявате останалите посетители с вашето духовитост и сексапил. Богатството кара човек да се усеща доста блажен и би трябвало да внимавате да не поучавате другите. Сдържаната грациозност би трябвало да бъде вашата цел.

Ако станете съумял човек, организирайте и игри. Хората не обичат нищо повече от това и в следствие ще спечелите огромна известност. Най-хубавото е, когато паднал гладиатор подвига пръст и моли за благосклонност – става толкoва безшумно, че можете да чуете игла да пада. След това всички избухват в овации или освирквания съгласно това дали са съгласни с позицията на палецът ви.

Трябва да издоите момента, всички погледи са ориентирани към вас. Трябва да изчакате да видите какво желае тълпата, след което да ги държите в напрежение още малко. И най-после, да вземете решението си с трагичен жест, ясно забележим за всички. Милосърдието значи, че гладиаторът ще живее и ще се бие още веднъж. Но в случай че не е съумял да завоюва тълпата, той би трябвало да срещне ориста си като мъж – извръщайки глава обратно, с цел да изложи врата си и да получи удар от меча на съперника си. Животът му е във вашите ръце.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР