Ако смятаме, че скоростта на смартфона ни зависи само от

...
Ако смятаме, че скоростта на смартфона ни зависи само от
Коментари Харесай

Как да увеличим производителността на смартфона си чрез изкуствения интелект

Ако считаме, че скоростта на смарт телефона ни зависи единствено от мощността на процесора и RAM паметта, то визията ни е неверна. Използването на копроцесор, който поддържа AI логаритми, може фрапантно да усили продуктивността по необикновен метод.

Има два метода, посредством които да правим дадена задача за по-кратко време. Първият е просто да вършим всичко по-бързо, а вторият - да вършим по-малко. Много е елементарно да ускорим устройството, само че този способ води до сложни за превъзмогване физически бариери, а в допълнение е привързан с изразходване на доста повече сила и надлежно, генерира повече топлота. По-трудният, само че надалеч по-ефективен метод, е да понижим броя стъпки, които правим, с цел да осъществим избрана задача.

Какво значи това? Да вземем да вземем за пример, че търсим една надуваема топка в стая цялостна с разнообразни шкафове, етажерки, скринове и кутии. Можем да отворим всички порти, да издърпаме всички чекмеджета и кутии - рано или късно ще намерим търсеното, макар че може да ни отнеме дълго време и доста старания. Можем и да предпримем „ интелигентен " ход и да търсим единствено в шкафовете, чиито форма и размер допускат, че топката ще се побере вътре. По този метод, вместо да търсим измежду десетки разновидности, ще проверим единствено 4-5 и ще осъществим задачата си доста по-бързо, ще спестим доста сила.

Вторият метод несъмнено наподобява по-естествен, тъй като по този начин работи човешкия мозък, само че имайки една и съща задача, компютърът би подхванал първия способ, защото нашия модел на мислене, е доста сложен за него. Въпросът е, че с цел да отстраняваме всички места, където топката няма да се побере, би трябвало да можем да разберем взаимоотношенията сред другите свойства на обекта и неговата среда. Трябва да знаем размерите на топката и на шкафовете, да разберем, че топката няма да се побере в кутията, която е прекомерно плоска, даже в случай че има точния размер. Всички тези данни и връзките сред тях могат да бъдат обработвани съвсем неотложно от човешкия мозък, само че съставляват голямо предизвикателство за компютърните стратегии. Не е чудно, че с цел да се форсира стратегия или операционна система, производителите поемат лесния метод и просто употребяват по-бърз процесор. Както към този момент споменхаме, обаче, това е задънена улица - дружно с продуктивността на процесора, се усилват потреблението на сила и излъчването на топлота, което в тази ситуация на смарт телефоните значи, че животът на батерията понижава и температурата на процесора се покачва, а това на собствен ред постанова понижаване на продуктивността, с цел да предотврати прегряване. Затова Huawei взема решение да употребява „ умния " ход.

Вярно е, че обичайният компютърен програмен продукт, като операционната система при актуалните смарт телефони, не може да се оправи със задания, които изискват „ разбиране " на обектите и „ схващане " на връзките сред тях. Но има стратегии, за които е изцяло естествено да оперират като човешкия мозък - от ден на ден и повече се развиват машинното образование и технологиите на изкуствения разсъдък.

Huawei видя огромния капацитет на изкуствения разсъдък и стартира изследване в тази област, и по какъв начин AI би довел до гражданска война при смарт телефоните. Резултатът е Huawei Mate 10 Pro - със специфичен изчислителен блок, основан на архитектура на невронна мрежа (Neural Network Processing Unit - NPU), която разрешава усъвършенстваните логаритми за машинно образование да се употребяват от устройството. Резултатите са невероятни.

Функциите на изкуствения разсъдък, поддържани от NPU, усъвършенстват съвсем всеки аспект от потреблението на смарт телефона. Чрез проучването на потребителското държание, могат да схванат кои приложения ще бъдат нужни, да ги заредят авансово в паметта и да усъвършенстват работата им; могат също да лимитират ненужните процеси или да ги изключат, спестявайки сила и подобрявайки продуктивността. Изкуственият разсъдък може да засича и разпознава обекти, „ видени от камерата ", да избира най-хубавите настройки при снимане или да взема решение за елементи от секундата по какъв начин най-добре да бъде надъхан автофокусът, тъй че да можем да осезаем движещ се обект и да създадем съвършен кадър. С Mate 10 Pro търсим изображения в големи бази данни до 25 пъти по-бързо, по отношение на устройствата с елементарни логаритми и процесори.

Способностите на изкуствения интерес (AI) са безкрайни - интензивен от NPU (архитектура на невронна мрежа), може да усъвършенства всяка функционалност на смарт телефона: животът на батерията, скоростта на зареждане, яснотата на гласа по време на диалози, качеството на сниманите фрагменти...всичко това е допустимо с помощта на AI, посредством който всяка задача е осъществена по-добре, а технологията се възползва от всички налични запаси и е несравнима по отношение на устройствата, които не я поддържат. Това е една същинска софтуерна гражданска война.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР