Ако след работа нямате достатъчно сили за нищо друго освен

...
Ако след работа нямате достатъчно сили за нищо друго освен
Коментари Харесай

Как да спестим енергия през работния ден

Ако след работа нямате задоволително сили за нищо друго с изключение на да се приберете вкъщи, най-вероятно вършиме нещо неправилно.

Какво нормално вършиме вечер? Срещате ли се с другари, прекарвате ли време с децата си, ходите ли на фитнес или на кино? Или се оплаквате от изтощеност, прибирате се у дома с последните си сили и ви липсва нещо? Ако цялата ви сила остава на работа, евентуално вършиме нещо неправилно. Разбрахме по какъв начин дейно да изразходваме силата си и къде да намерим нейните непредвидени източници.

Правете това, което обичате

Да стартираме с очевидното. Никога няма да се почувстваме въодушевени в края на деня, в случай че предходните 8 часа вършим това, което ненавиждаме. Според изследвания на канадския университет в Алберта, с цел да се чувствате по-щастливи и по-малко изтощени по време на работа, би трябвало ясно да разберете задачата на това, което вършиме. Всеки ден се опитвайте да помислите кой би могъл да се възползва от работата ви, даже и единствено леко. Всяка работа има резултат, от който някой има потребност, не забравяйте това. След това се концентрирайте върху това, което работата ви дава персонално на вас, какви са вашите потребности и какви цели се реализират.

И най-сетне, пробвайте се да оцените това, че всеки ден, по време на работата ви, сте създали нещо значимо. Колкото по-често вършиме това просто упражнение с три стъпки, толкоз по-щастливи и енергични ще се чувствате, толкоз по-малък е шансът да се подложите на изтощеност.

Отворете прозорците

Първо, като проветряваме стаята, ние се разхлаждаме. Работим доста по-уморени, когато температурата на въздуха доближи 28 градуса и повече. Второ, отваряйки прозорци, ние понижаваме концентрацията на въглероден диоксид, което някои специалисти също свързват с работната отмалялост.

„ Концентрацията на въглероден диоксид се усилва денем, в случай че помещението не е оборудвано с подобаваща вентилация “, изяснява Ричард Бари, експерт по домакински климат. Ако в офиса ви има малко или няма прозорци, вземете растения: те всмукват въглероден диоксид и други замърсители на околната среда, които могат да допринесат за изтощеност.

Обърнете внимание на екрана на вашия компютър

Ако очите ви се уморят до края на деня, това може да е неприятно надъхан компютърен екран. Специалисти предлагат да се избират шрифтове, които се възприемат по-лесно от очите, дано те да не са доста дребни. Важно е самият екран да е ситуиран на разстояние от 33 до 59 см от лицето, а центърът на екрана да е почти на същото равнище с очите ви. И несъмнено, не забравяйте да избършете екрана от прахуляк - това може да изкриви изображението, като в допълнение натоварва очите ви.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР