Ако си мислите, че знаете абсолютно всичко за кучетата, то

...
Ако си мислите, че знаете абсолютно всичко за кучетата, то
Коментари Харесай

11 факта за кучетата, които може и да не знаете

Ако си мислите, че знаете безусловно всичко за кучетата, то помислете отново. Въпреки, че кучетата са живели дружно с хората в продължение на доста, доста време, то към момента може да има нещо, обвързвано с тези животни, което да успее да ви изненада. Например, беше ли ви прочут фактът, че кучешкият нос е сензитивен освен към миризмата, само че е толкоз неповторим и мултифункционален, че безусловно можем да го назовем „ вграден мини компютър ”?

Ние от екипа на ИскамДаЗнам взехме решение да споделим с Вас забавни и невероятни обстоятелства за кучетата, надявайки се, че и този път ще успеем да ви представим нещо ново, което до момента не сте чували:

1. Кучетата не са произлезли от вълците

Вярвате или не, вълците, които познаваме през днешния ден не са прародителите на кучетата. Кучетата са произлезли от напълно друг скотски тип, който е липсващ преди хиляди години.

Съвременните вълци, обитаващи териториите на Америка и Европа са единствено далечни родственици на кучетата, без значение от обстоятелството, че ДНК-то им съответствува на 99%.

2. Кучетата са същински първенци в разнообразието си от размери и форми

Вследствие основаването на нови породи кучета, през днешния ден те са в действителност доста на брой – с разнообразни цветове, размери, форми, космена завивка и други физически характерности. Общият брой кучешки породи е по-голям от този на всеки различен скотски тип – без значение дали става дума за домашни или диви животни. Вярва се, че в света има повече от 400 типа породи кучета. И поради изкуствената селекция, напълно допустимо е понастоящем да са много на 400.

3. Кучетата имат… втори нос

Вторият нос на кучетата е прочут като Якобсонов или вомероназален орган. Якобсоновият орган не е подобен, който да долавя миризмите в обичайния смисъл на думата, както ние хората го вършим. Чрез него се улавят летливите вещества (основно феромоните) и това е повода този орган да обуславя държанието на животните когато става дума за обществено и полово другарство. С две думи – кучетата имат два носа – един сензитивен и един още по-чувствителен.

4. Кучешкият нос има собствен личен, неповторим отпечатък

Аналогично на пръстовите отпечатъци на хората, отпечатъкът на кучешкия нос също е неповторим за всяко куче и може да се употребява за идентифицирането му. Точно по този начин – няма две кучета с изцяло идентични отпечатъци на носа. От клуба Canadian Kennel са употребявали отпечатъци от носовете на кучетата, с цел да откриват самоличността им от 1938-ма насам.

5. Понякога кучетата се преструват на заболели, единствено и единствено с цел да получат внимание

Много постоянно притежателите на кучета споделят, че любимците им са се научили да се преструват, че са заболели или ранени, с цел да получат повече внимание. В последна сметка – те в действителност се учат бързо.

6. Кучетата могат да разпознават цветове

В продължение на доста години е съществувало схващането, че кучетата виждат заобикалящия ги свят в черно-бели окраски. Всъщност, кучетата могат да виждат някои цветове, само че не толкоз ясно колкото хората. Те виждат зелено, жълто и синьо, както и нюансите им, само че са неспособни да разпознаят аления цвят, който виждат като тъмносив.

7. Кучетата могат да се усмихват

Кучетата се усмихват, само че не постоянно по същите аргументи, заради които ние, хората, вършим това. Както наподобява, кучетата се усмихват, с цел да накарат притежателя си да им обърне внимание и да ги приласкае. Но усмивката на кучето не всеки път значи, че то е щастливо, допустимо е просто да е изнервено. Каквато и да е повода за кучешката усмивка обаче – не можем да отречем, че тя наподобява необикновено симпатично.

8. Кучетата спят по тил само на място, на което се усещат сигурни

Спането по тил е присъщо само за домашните животни, което не е по никакъв начин изненадващо като се има поради, че това е поза, която ги прави уязвими. И даже домашните кучета не биха легнали по тил в случай че не се усещат в сигурност. Обратното обаче – в случай че кучето ви в никакъв случай не спи по тил, напълно не значи, че кучето ви не се усеща несъмнено. Понякога позата на сън е напълно плод на персоналното желание на животното.

9. Кучетата не изпитват виновност

Много притежатели на кучета имат вяра, че домашният им любим се усеща отговорен в дадена обстановка, само че учените споделят, че това отговорно изражение е само естествената реакция на кучето към жестовете и моментното държанието на притежателя. Чувството на виновност е извънредно комплицирана страст, а кучето просто се опасява да не изпадне в неволя. От друга страна, кучето се научава, че когато огледа отговорно, с взор като че ли казващ „ скърбя ”, то сърцето на притежателя му просто се разтапя.

10. Кучетата инстинктивно търсят контакт с хората

През множеството време инстинктите на дребното кученце му споделят, че има най-големи шансове да оцелее в случай че е наоколо до човек, нормално до притежателя си. Това е и повода доста кучета да усещат безпокойствие когато са оставени сами у дома: в такива моменти на тях им се коства, че са били изоставени вечно и повече никой няма да се грижи за тях повече.

11. Кучетата са доста мощно привързани към хората

Много бозайници са способни да изпитват страсти – обич, боязън и безпокойствие, само че за кучетата е потвърдено, че изпитват доста повече страсти от който и да било различен бозайник. В допълнение, кучетата схващат както езика на тялото на хората, по този начин и интонацията им.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР