Ако се вглеждате достатъчно дълго в снимката им, ще ги

...
Ако се вглеждате достатъчно дълго в снимката им, ще ги
Коментари Харесай

Запечени хрупкави тиквички със сос Маринара

Ако се вглеждате задоволително дълго в фотографията им, ще ги чуете по какъв начин ви нашепват - изяж ни

Необходими Продукти

● тиквички - 5 бр.
● чедър - 100 г
● пармезан - 60 г
● царевично брашно - 3 с.л.
● царевични пръчици - 1 пакет
● сол - 1 с.л.
● черен пипер - 1/2 к.л.
● лой - спрей

За сос Маринара


● домати - 1 бр. домашна консерва от млени домати
● доматено пюре - 60 г
● магданоз - 1 връзка корени
● риган - 3 - 4 клончета, свеж
● чесън - 5 скилидки
● червен лук - 1 бр.
● зехтин - 2 с.л.
● сол - на усет
● черен пипер
● захар - щипка
● маслини - 7 бр. зелени, без костилка

Начин на подготвяне

Тиквичките измиваме и нарязваме на пръчици. Когато ги запичам или панирам, в никакъв случай не осолявам авансово. Солта извлича водата им и ги дехидратира. Те омекват и губят еластичността си.

Затова солта я добавям в сместа за овалването, като прибавям настъргания на ситно чедър, пармезана, царевичното брашно и натрошените на ситно царевични пръчици. Овкусяваме с черен пипер и размесваме съставките.

Приготвяме тава, постлана с хартия за печене. Напръскваме я със лой. Със спрея омазняваме леко тиквичките, с цел да полепне по тях панировката. Овалваме ги добре, след което ги подреждаме в тавата.

Печем в авансово загрята фурна, до момента в който придобият хрупкава текстура и зачервена повърхнина.

Докато те се пекат ще приготвим и соса за гарнирането им. За задачата авансово сме запекли лука и чесъна на грил тигана (увити във фолио).

Поставяме ги в блендер, дружно с останалите съставки - консервата с домати, доматеното пюре, черния пипер и маслините. В касерола със загрят зехтин изсипваме деликатно соса. Овкусяваме със сол и черен пипер, пускаме клонките от риган, корените от магданоз и щипка захар, с цел да обезвреждаме киселиността от доматите. Намаляваме температурата на готвене.

Сосът къкри още 20 минути, до момента в който се редуцира задоволително. Преди да го сложим в салатиера отстраняваме корените и дръжките от зелените подправки. Те са свършили чудесна работа. Можете да прибавите към соса ситно нарязан свеж копър. Пасираме до гладкост.

Поднесете тиквичките топли, в комбиниране със сос Маринара.

Съвет: Ако употребявате лука и чесъна в сурово положение, откакто ги карамелизирате в мазнината ги деглазирайте с 3-4 с.л. бяло вино. Аз ги запичам, тъй като острият им усет се убива, а усетът на сосът ми харесва по-вече. Така се подготвя и по-бързо.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР