Ако се съди по започналите проекти за производство в България,

...
Ако се съди по започналите проекти за производство в България,
Коментари Харесай

Индустрията се мести в Пловдив и по-малките градове! Нито една голяма инвестиция в София!

Ако се съди по почналите планове за произвеждане в България, резултатите за 2017 година напълно не наподобяват неприятни. Погледът върху новите вложения в предприятия, който "Капитал " прави за втора година, демонстрира, че плануваните инвестиции в 10-те най-големи плана са с към 230 млн. лева повече от миналогодишните. Преобладават плановете за уголемение на съществуващи производства, най-много от локални компании, само че не липсват и нови вложители. Общо в 15-те оповестени заводи ще бъдат вложени 830 млн. лева
През годината бяха приключени и някои от огромните планове, които започнаха през 2016 година Сред тях е инвестицията на японската Yazaki за близо 100 млн. лева в Димитровград, където компанията построи третия си цех в страната след тези в Сливен и Ямбол. Друг завършил план е този на немската Osram, която откри дружество за електронни съставни елементи за осветителни тела край Пловдив за към 50 млн. лева Завод за авточасти в Пазарджик за 12 млн. евро пък откри немската Kostal.

Подреждането през 2017 включва 15 нови плана и няма искания да е изчерпателно, защото някои от фирмите не афишират вложенията си. Сред тях да вземем за пример е турската Sarkuysan, която се чака да наеме 150 души, откакто приключи завода си за медни кабели в Шумен. Но пък елементи има за другите две инвестиции в града на други две турски компании - Enpay и Cambro, които получиха капиталови документи за поддръжка от страната. Като се добави и планът за уголемение на мощностите на "Алкомет ", североизточният град държи шампионата по брой привлечени вложения през 2017 година

Тя очерта и друга любопитна наклонност - ориентиране на вложителите към по-малко известни дестинации от софийската зона "Божурище " и икономическата зона на Пловдив. На процедура в столицата няма стартират огромен план. Градът под Тепетата въпреки всичко притегли нов основен вложител - френската Latecoere, която ще създава съставни елементи за самолети Airbus. В същото време на капиталовата карта през тази година се появиха нови градове - с по два плана да вземем за пример са Кърджали, Костинброд и Габрово. Мегаинвестицията от над 430 млн. лева на "Хювефарма " ще бъде направена в Пещера и Разград, а градове като Ямбол и Добрич също попадат във фокуса на индустриалните компании. Добра вест е и започването на плана за уголемение на завода за малц на "Малтери суфле " в Плевен, който беше под въпрос поради неналичието на естествени пътища до предприятието.

Годината ще бъде запомнена и с дебютното финансиране за български компании по проекта "Юнкер ". С контракт за заем към този момент разполага производителят на олио "Олива ", който строи третия си цех в страната, а към този момент утвърден е и заемът на "Хювефарма ". Двете финансирани сдружения в действителност са и най-големите планове за годината. Нетрадиционно, само че и двете са на компании с български притежатели.

Растеж в два града
Сектор: Продукти за ветеринарната медицина
Компания: "Хювефарма "
Място: Пещера и Разград
Инвестиция: 430.3 млн. лева (220 млн. евро)
Нови работни места: 270 - 310
Групата на братята Георги и Кирил Домусчиеви ще влага 150 млн. евро в нов цех за ветеринарни артикули на "Биовет " в Пещера и 70 млн. евро в цех за ветеринарни ваксини на площадката в Разград. Предприятието в Пещера би трябвало да проработи до края на 2018 година или през първото тримесечие на 2019 година То ще усили индустриалния потенциал на "Биовет " с 50% и ще обезпечи нови 150 работни места. Заводът в Разград се чака да влезе в употреба до края на 2019 година В него ще бъдат наети 120 - 160 души. За двата плана групата беше утвърдена за финансиране по проекта "Юнкер " от 100 млн. евро. Останалата част от инвестицията ще бъде от лични средства и банков заем.

Третият цех в редицата
Сектор: Храни
Компания: "Олива "
Място: Белослав
Инвестиция: 78.2 млн. лева (40 млн. евро)
Нови работни места: n.a.
Производителят на слънчогледово олио стартира създаване на третия си цех - в Белослав (близо до Варна). Пускането му ще е поетапно, като част от него би трябвало да проработи до идната есен, а цялостен потенциал ще бъде доближат през 2020 година В момента компанията има заводи в Кнежа и Полски Тръмбеш. "Олива " е първата българска компания, получила корпоративен заем по проекта "Юнкер " за плана си в размер на 31 млн. евро. Оборотът на българската група, благосъстоятелност на Ангел Георгиев, е над половин милиард лв., като продукцията отива главно за експорт.

Гигантът от Шумен
Сектор: Метали
Компания: "Алкомет "
Място: Шумен
Инвестиция: 69 млн. лева
Нови работни места: 80+
Проектът на производителя на алуминиеви артикули се извършва на три етапи, които би трябвало да приключат до края на 2018 година Целта е да се усили потенциалът с 30% и да се понижат разноските за произвеждане. Инвестицията ще разреши на компанията да навлезе на нови пазари, като фокусът е ориентиран към секторите на медикаментите и автомобилната промишленост. От общата сума 24 млн. лева са лични средства, а 45 млн. лева са заем. Очаква се инвестицията да се изплати за пет години. Публичното сдружение се управлява от турската FAF Metal.

Френско уголемение
Сектор: Малц
Компания: "Малтери суфле България "
Място: Плевен
Инвестиция: 58.7 млн. лева (30 млн. евро)
Нови работни места: n.a.
Френската компания Malteries Soufflet, която преди шест години купи завода за малц в Плевен, ще усили производството повече от три пъти. Строителството ще стартира напролет, като новите мощности би трябвало да проработят през есента на 2019 година В момента "Малтери суфле България " обезпечава към половината от локалното ползване на малц. С увеличението на потенциала компанията ще търси да развие експорт към Турция и Гърция. Проектът няма да докара до утрояване на личния състав, който сега е към 40 души, защото производството ще е автоматизирано.

Умни системи
Сектор: Електрозахранващи системи
Компания: "Интернешънъл пауър съплай " (IPS)
Място: Кърджали
Инвестиция: 32 млн. лева
Нови работни места: 240
В новия цех в Кърджали производителят на умни системи за зареждане с ток ще прави серийните си артикули, до момента в който разработките и ексцентричната продукция ще останат в София, където е офисът на компанията. Фабриката ще проработи през втората половина на 2018 година, а цялостният потенциал ще бъде доближат при започване на 2019 година, когато в нея ще работят 240 души. В постройката ще се употребява най-популярният артикул на компанията - Exeron, което ще я направи енергийно самостоятелна, т.е. тя няма да има потребност да употребява ток от мрежата. Инвестицията се финансира със лични средства и банков заем. Мажоритарни притежатели са бащата Стоил Трифонов и синът Александър Рангелов, дялове имат два фонда и гръцката Metka.

Airbus
Сектор: Самолетни елементи
Компания: "Латекоер България "
Място: Пловдив
Инвестиция: 29.3 млн. лева (15 млн. евро)
Нови работни места: 200
Френската група Latecoere стартира построяването на цех за самолетни елементи в икономическата зона на Пловдив. Първоначалната инвестиция в строителството и оборудването е 11 млн. евро, а до три години сумата ще доближи 15 млн. евро. В предприятието ще се създават детайли за самолетни порти и електроразпределителни шкафове. Основният клиент на продукцията ще бъде Airbus. Производството би трябвало да започва през първото тримесечие на 2018 година

Лидерът от Костинброд
Сектор: Бронежилетки
Компания: "Марс армор "
Място: Костинброд
Инвестиция: 25 млн. лева
Нови работни места: 35
Един от водещите международни производители на бронежилетки - българската компания "Марс армор ", разшири индустриалните си мощности в Костинброд. С инвестицията предприятието усили потенциала си и откри софтуерна линия за произвеждане на бойни каски и противокуршумни щитове, както и спомагателна софтуерна линия за произвеждане на балистични плочи. "Марс армор " е основана преди 15 години като фамилна компания. За 2016 година оборотът й е 45.8 млн. лева Собственици на компанията са Пламен Ташков и брачната половинка му Гергана.

Четири плюс едно
Сектор: Автомобилни елементи
Компания: "Теклас България "
Място: Кърджали и Крумовград
Инвестиция: 18 млн. лева
Нови работни места: 570
Инвестицията на компанията, която е част от турския холдинг Teklas, включва два плана - създаване на четвърти цех в Кърджали за 13.5 млн. лева и на настрана дружество в Крумовград на стойност 4.5 млн. лева Разширението в Кърджали включва също строителство на научноизследователски център с две лаборатории за изпитване на материалите и готовите произведения - каучукови, пластмасови и железни съставни елементи за автомобилната промишленост. За период от три години компанията ще добави нови 450 работни места към заетите там 1900 души. В завода в Крумовград ще бъдат наети 120 служащи.

Турска кухня
Сектор: Кухненско съоръжение
Компания: "Камбро озей БГ "
Място: Шумен
Инвестиция: 15.9 млн. лева
Нови работни места: 130
Турската компания Cambro Ozay Plastik, която е дъщерна на американската Cambro, построява дружество за кухненско и столово съоръжение. Планът стана явен още предходната година, само че съответната инвестиция се разбра, откакто планът беше сертифициран през лятото. Чрез българското си сдружение "Камбро озей БГ " компанията закупи 20 дка терен в индустриалния парк на Шумен, където ще бъде ситуирана фабриката. Докато завърши строителството, компанията е наела пространства чартърен, където към този момент работят към 30 души.

Още един в Ямбол
Сектор: Строителни смеси
Компания: "Баумит България "
Място: Ямбол
Инвестиция: 15.8 млн. лева
Нови работни места: 22
Компанията ще построи втори цех за сухи строителни смеси в Ямбол, който ще е подобен на първия й в Елин Пелин. Капацитетът на новата мощ ще бъде 150 хиляди тона. Проектът сега се приготвя, като по-рано тази година общинският съвет реши да подаде на компанията имот от 20 дка, само че информация в Имотния указател демонстрира, че теренът към момента не е закупен. Дружеството е част от австрийския Schmid Industrie Holding - един от най-големите, намиращи се в частни ръце, концерни за строителни материали в Европа.

Инвестиция с подготовка
Сектор: Оборудване за баня
Компания: "Неопърл България "
Място: Добрич
Инвестиция: 14 млн. лева
Нови работни места: 170
Производителят на гъвкави съединения за вода и елементи за санитарна арматура построява нов цех в Добрич, с което ще усили потенциала си с 35%. Към продуктовата листа ще бъдат добавени и нови произведения. Проектът се приготвя от три години, когато компанията закупи земята, само че беше отсрочен от притежателя - германско-швейцарската Neoperl Group, поради други предпочитани вложения. Новата база се чака да проработи напролет на 2018 година В съществуващия цех в този момент работят 130 души, а общият им брой ще доближи 300 след разширението.

Турски дебют
Сектор: Компоненти за трансформатори
Компания: "Енпай трансформър компонентс България "
Място: Шумен
Инвестиция: 13.3 млн. лева
Нови работни места: 131
Турската компания Enpay Endustriyel към този момент е наела близо 100 души в новия си цех в Шумен. Компанията, която специализира в производството на изолационни материали за електротехническата индустрия, стартира строителството на фабриката върху имот от 25 дка в индустриалната зона на града предходната година. Дружеството има ангажимент да наеме 131 души, само че проектите са в кратковременен проект работещите да доближат 250. Това е четвъртата фабрика на Enpay по света след индустриалните й мощности в Турция, Словакия и Индия.

Инвеститори с опит
Сектор: Опаковки
Компания: "ЛС тюбс "
Място: Габрово
Инвестиция: 10.9 млн. лева
Нови работни места: 68
Габровската "ЛС jюбс ", която е смесена компания сред българската "СТС отново холдинг " и израелската Lageen Tuboplast (по 50%), построява дружество за гъвкави опаковки (екструдирани туби) за козметичната, химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия. Самото сдружение е основано в края на 2016 година, като и двата колегата в него имат дълготраен опит в такова произвеждане. Една от линиите в завода би трябвало да проработи още тази година, а цялостен потенциал ще бъде доближат до края на 2018 година, когато предприятието ще може да създава 21.5 млн. туби.

Врати и прозорци
Сектор: Дограма
Компания: "Ролпласт груп "
Място: Костинброд
Инвестиция: 10.8 млн. лева
Нови работни места: 90
Компанията уголемява завода си в Костинброд, където създава алуминиеви и PVC порти и прозорци, външни и вътрешни щори и други Проектът включва създаване и съоръжение на спомагателни индустриални пространства към съществуващата база, както и наемане на още личен състав за новото произвеждане. Заводът беше издигнат през 2009 година с инвестиция за 72 млн. лева Собственик е Светлин Николчев.

В десетката
Сектор: Компоненти за ловни оръжия
Компания: "Габинвест "
Място: Габрово
Инвестиция: 8 млн. лева
Нови работни места: 50
Габровското дружество построява нов цех за съставни елементи за ловни и въздушни оръжия и спортни револвери. Инвестицията е на зелено в индустриалната зона на града, за което сдружението купи 47 дка земя. Компанията е част от немския холдинг L&O, в който влизат също производителите на оръжия Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. Дружеството работи от 25 години, като от време на време уголемява производството си. В допълнение към новата база компанията възнамерява да удвои индустриалните площи през 2021 г.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР