Ако се опитваме да си представим най-сухото място на Земята,

...
Ако се опитваме да си представим най-сухото място на Земята,
Коментари Харесай

Къде се намира най-сухото място на планетата?

Ако се опитваме да си представим най-сухото място на Земята, мозъкът ни, квалифициран от десетилетия фотоси, евентуално ще ни води в пустинна простор в някой парещ район, като Сахара.
Прочетете още
Това не е неприятно съмнение. Едно от най-сухите места на Земята е пустинята Атакама в Чили, като някои региони там получават единствено от един до три милиметра превалявания годишно съгласно НАСА.

Сух район от 10-15 милиона години, Атакама може да не е виждал обилни превалявания в продължение на 401 години, сред 1570 и 1971 година Има обаче по-сухи места на Земята и имаме вяра или не, най-сухият континент в света в действителност е Антарктида. Просто казано, студеният въздух носи по-малко влага от по-топлия въздух, което прави континента толкоз изсъхнал във връзка с дъжд и снеговалеж.

Сняг в действителност вали на Антарктида, с няколко метра годишно в крайбрежните региони. Във вътрешността обаче, надалеч от източници на влага, снеговалежите могат да бъдат единствено няколко сантиметра годишно, което го прави най-сухия континент като цяло.

Най-сухият район на Антарктика, прочут като Сухите долини заради неналичието на сняг или лед, не е имал дъжд от към два милиона години. В региона от 4800 квадратни километра  съвсем няма вода, частично с помощта на близките планини, които блокират влагата от региона.

Освен това, катабатични ветрове (носят въздух с висока компактност от огромна надморска височина надолу по склоновете) опустошават долините. Тези относително топли ветрове се движат със скорости до 320 километра в час и отстраняват влагата от региона. Това място се употребява като аналог на Марс от НАСА заради рисковите условия, с които може да се похвали. Като се имат поради приликите сред климата, открит там, и тези, открити на Марс, това дава вяра, че признаци на античен живот могат да бъдат открити и на Червената планета, написа IFL Science.

 

Източник: lifestyle.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР