Ако се очаква Турция да отговори на очакванията на Стокхолм

...
Ако се очаква Турция да отговори на очакванията на Стокхолм
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция трябва да изпълни своята роля срещу тероризма преди срещата на върха на НАТО

Ако се чака Турция да отговори на упованията на Стокхолм за кандидатстване в НАТО, Стокхолм би трябвало да извърши своята роля против терористичната организация преди срещата на върха на НАТО, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„ Срещата на върха на НАТО ще се организира във Вилнюс. Надявам се, в случай че не се случи нещо изключително, да участвам.

„ Очакванията на Швеция не значат, че ние ще се съобразим с тези упования. За да се съобразим с тези упования, преди всичко Швеция би трябвало да извърши своята част “, сподели Ердоган във вторник пред кореспонденти.

Изказването му пристигна в президентския аероплан на връщане от първото му задгранично турне след преизбирането надлежно в Турската република Северен Кипър и Азербайджан.

Ердоган подсети на репортерите, че е имал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул при започване на юни.

„ Това, което му казахме, беше следното: Ако очаквате да отговорим на упованията на Швеция, преди всичко, Швеция би трябвало да изтрие това, което е направила тази терористична организация. Докато изразявахме това на Столтенберг, по това време, за жалост, терористите демонстрираха в улиците още веднъж в Швеция “, сподели президентът.

По пътя към участие в НАТО Ердоган прикани Стокхолм да ускори полицейските сили, с цел да попречи на терористите от ПКК да работят в Швеция.

„ Какво вършат полицейските сили? Работата на полицейските сили е да ги стопират... Вече има права, дадени на полицейските сили в закони и конституции. Използвайте тези права. Вие няма да употребявате тези права, тогава ще кажете ни: „ Елате и вземете Швеция в НАТО “.

" Къде е антитерористичната част на НАТО? НАТО би трябвало да се оправи с това един път. След като не сме се справили с това, не можем да се отнасяме към тях (Швеция) като към синеокото момче във Вилнюс ", сподели Ердоган.

Той добави, че Акиф Чагатай Килич, неговият основен консултант, ще управлява среща в сряда, на която ще даде известието: „ Това е мнението на нашия президент, несъмнено не очаквайте нещо друго във Вилнюс “.

Четвъртата среща за непрекъснат взаимен механизъм сред Турция, Финландия, Швеция и НАТО стартира в турската столица Анкара в сряда.

Срещата идва преди водачите на НАТО да се съберат на върха във Вилнюс, Литва на 11-12 юли.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в НАТО скоро откакто Русия стартира война в Украйна през февруари 2022 година

Въпреки че Турция утвърди участието на Финландия в НАТО, тя чака Швеция да се съобрази с тристранния меморандум, подписан предишния юни в Мадрид, с цел да отговори на опасенията на Анкара за сигурността по отношение на тероризма.

Швеция одобри закон против тероризма през ноември, надявайки се, че Анкара ще утвърди кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО. Новият закон, който влиза в действие от 1 юни, разрешава на управляващите да преследват лица, които поддържат терористични групи.

Няколко външни министри се надяват, че Турция ще утвърди кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО идващия месец.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР