Ако се изпуснат цените на тока и енергията, инфлацията може

...
Ако се изпуснат цените на тока и енергията, инфлацията може
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Правителството да поеме цената на скъпия газ за бита

Ако се изтърван цените на тока и силата, инфлацията може да скочи до 10-15%. Правителството в случай че поеме цената на скъпия газ за бита и на Топлофикациите, ще избегне този сюжет. Това съобщи за " Твоят ден " Георги Ангелов, икономист от института " Отворено общество ".

Той разкри, че има 7,9 милиарда лева повече доходи от предходната година, при планувани 3 милиарда А в края на годината 3 милиарда лв. са били оставени за разноски през 2022 година

По думите му стопанската система се възвръща по-бързо от предстоящото, само че това е проблем, тъй като има недостиг на първични материали и сила, както и проблем с доставките. " Оттам е и повишаването на услугите и инфлацията. Изнасяме ток на рекордни цени в огромни количества ", изясни той. И добави, че бюджет, формиран през октомври няма нищо с действителността през януари.

Добре е, че бюджетът остана за по-късно, с цел да забележим действително какъв брой е инфлацията и какъв брой са намалели приходите на семействата, с цел да бъде по-адекватен на обстановката. Ако бяхме го създали октомври, трябваше в този момент да го актуализираме, показа специалистът.

Според него пари има доста, само че би трябвало скица какво да се прави с тях. " Печалбите на енергетиката са големи, за едно тримесечие облагата беше 14 пъти по-висока спрямо 2020 година Имаме към 15 млн. квоти за замърсяване с въглероден диоксид, по 100 евро всяка. Всичко това е доста повече в сравнение с в естествена година ", уточни Ангелов. За него са били нужни обезщетения за бизнеса, с цел да не се подвигат цените. " Инфлацията се дължи на скока на силата и на тока. Почти невероятно е бизнесът да смъкна цените, по-скоро е належащо да се работи да не се подвигат повече, а приходите на семействата да порастват повече от инфлацията ", посъветва икономистът. И предвижда, че инфлацията ще се форсира още няколко месеца, доста евентуално е да достигнем двуцифрено равнище.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР