Ако сдържате мощния въздушен поток, той се насочва към главата

...
Ако сдържате мощния въздушен поток, той се насочва към главата
Коментари Харесай

Кихайте на воля

Ако сдържате мощния въздушен поток, той се насочва към главата или белите дробове
Случвало се е да ви се киха, само че да сте на публично място и да се мъчите да потиснете спонтанното изхвърляне на дразнителя, попаднал в носната празнина. Сдържането на кихавицата, която е даден ни от природата предпазен инстикт, може да се окаже рисково - без да бъде освободен във външната среда, мощният въздушен поток се втурва или нагоре през евстахиевите тръби в структурите на вътрешното и междинното ухо, или надолу в белите дробове.

Макар и рядко, налягането може да повреди тъпанчето до неговото скъсване. Друг сюжет е инфектираната с бактерии слуз да попадне в ухото дружно с въздуха. В този случай след известно време ще се развие инфектиране на междинното ухо, което изисква лекуване с антибиотици. В редки случаи е допустима баротравма на структурите на вътрешното ухо и поява на гадене и замаяност в продължение на няколко седмици.

Друга заплаха от потиснато кихане е образуването на „ взривна вълна ” под въздействието на ненадейно нараснало налягане, което води до удар на кръвта по стените на кръвоносните съдове. Ако човек има аневризми, сдържаното кихане може да докара до тяхното скъсване. Най-лошият сюжет е, в случай че аневризмата е в мозъка, тогава нейното скъсване ще докара до хеморагичен инсулт. Ако просто имате „ слаби кръвоносни съдове “, ще откриете в огледалото един или повече спукани очни съдове.

Ако въздушният дирек се втурне надолу, ще пострадат белите дробове. Една от най-опасните последствия от потиснато кихане е разкъсването на белодробната тъкан с изпускане на въздух в плевралната празнина - пневмоторакс. За благополучие, такова нещо се случва рядко, в случай че дробовете са здрави.

При сдържано кихане може да настъпи несъзнателно изпускане при хора със слаб пикочен мехур или сопнато дебело черво. Така че – по-добре кихайте, колкото и да е шумно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР