Ако работим целенасочено до една година ще имаме ефективни мерки

...
Ако работим целенасочено до една година ще имаме ефективни мерки
Коментари Харесай

Слагат висококачествени камери на Националния стадион, обяви Кралев

Ако работим целеустремено до една година ще имаме ефикасни ограничения за битка с футболното безчинство. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в утринния блок на Българска национална телевизия.
Той разяснява сполучливо извършените във Варна първа среща на Експертна група " Почтеност " към Европейската комисия и среща на заинтригуваните държави-членки на Европейски Съюз на тематика: " Съвместно образование за основаване и развиване на Национална платформа за битка с манипулирането на спортни надпревари ", проведена от ММС.

" Заедно с организации като ФИФА, УЕФА, Организация на обединените нации, Спортрадар, Европол и Интерпол поставихме значими въпроси за битка с корупцията в спорта. Има големи ползи в бизнеса със залагането на спортни срещи, по тази причина желаеме да координираме напъните на всички български и интернационалните институции и да върнем честността в спорта посредством съществени законодателни текстове в Наказателен кодекс и превантивни ограничения. Ив льо Лостек, шеф на отдел " Спорт " към Европейска комисия похвали България, че сме първата страна, която ползва новите работни способи от третия " Работен проект за Спорт 2017-2020 ", утвърден от Съвета на Министрите, виновни за спорт ", добави Кралев.

Той акцентира, че годишно на спортни срещи се залагат 2 трилиона $, а 140 милиарда са изпраните пари.

" От 2011 година в България има текстове в Наказателен кодекс по тематиката с уреждането на спортни срещи, има трима наказани, само че съгласно юристите текстовете би трябвало да се уточняват ", сподели Кралев.

Спортният министър приказва и за ограниченията, които се подхващат за битка с футболното безчинство.
" Взехме стратегически решения за битка с футболното безчинство дружно с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, БФС и двете парламентарни комисии и в случай че ги доведем до дъно, ще се оправим с този проблем ", съобщи министърът.

Той разяснява, че до момента ограничения са се вземали от време на време, когато възникне случай. " До момента главният пропуск е, че фокусът на глобите пада върху футболния клуб, а той няма по какъв начин да управлява тази част от агитките, която основава проблеми. Ние желаеме да се насочи фокусът към персоналната отговорност. Изготвихме краткосрочни и дълготрайни ограничения за битка с хулиганството. Вече на Националния стадион има камери с качество 4К, които доближават облика 36 пъти, ще сложим и турникети. Обединихме се, че би трябвало да има чисто нов закон за футболното безчинство ", съобщи министърът.

Красен Кралев подчертава върху нуждата новият закон да обясни кой носи отговорност за защитата и пропусквателния режим на спортното събитие, тъй като огромните клубове имат своя защита вътре на стадионите, а по-малките разчитат на частни охранители или на полицията.

" Нужни са и промени в Наказателния кодекс. Наказанията за така наречен хулигани се издават от съда, само че процедурата е доста тромава. Трябва да се даде опция на Министерство на вътрешните работи, БФС и клубовете да постановат санкции за отнемане от наличие на стадиона. Всеки би трябвало да знае своите отговорности. В Англия да вземем за пример лицата със възбрана да посещават спортни срещи в часа на мача се привикват в районните полицейски ръководства. Ще имаме срещи и с неправителствените организации, сплотяващи почитатели, които да предложат хрумвания. До края на годината с Министерство на вътрешните работи и двете отраслови парламентарни комисии с упорита работа можем да завършваме новия закон ", сподели Кралев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР