Ако психопатите се сдобият с дете, вероятността да станат паразитиращи“

...
Ако психопатите се сдобият с дете, вероятността да станат паразитиращи“
Коментари Харесай

Мъжете с психопатски черти стават „паразитиращи“ бащи

Ако психопатите се снабдят с дете, вероятността да станат „ паразитиращи “ татковци е много огромна. Това сочи ново проучване, оповестено в Evolutionary Psychological Science.

Най-общо казано психопатите са  хора с егоцентрични и антисоциални характери, които показват съвсем нулева емпатия към останалите. Поради тази причина човек би предположил, че сходен вид персони биха проявявали най-малък интерес и към развъждането на деца. Редица проучвания потвърждават точно това – те прокарват концепцията, че мъжете психопати приоритизират чифтосването пред родителството.

„ Някои настояват, че неповторимата настройка на характерностите на психопата са еволюционно подбрани по подобен метод, че да съставляват различна репродуктивна тактика при мъжете, които жертват дълготрайните обществени и самостоятелни преимущества в интерес на по-непосредствените облаги “, написа екипът в своя теоретичен труд.

За да проучат по-задълбочено тази концепция, експертите интервюират 255 млади мъже с концепцията да открият по какъв начин техните психопатски характерности се съотнасят по отношение на връзките им и  родителския им статус, към напъните, вложени в родителството и чифтосването, както и към отношението им към децата и други сфера от живота, които изискват инвестиция от време и внимание.

Участниците дават отговор на разнообразни въпроси, които правят оценка психопатските им характерности. Освен това дават отговор и на въпроси, свързани със личната си връзка и наставнически статус, както и какъв брой време прекарват в занимания, свързани с родителството (включително какво е отношението им към него). Учените ги разпитват и за други области от живота им – да вземем за пример какъв брой време прекарват в грижи за себе си и в желания към разнообразни цели (като повишение).

На участниците са показани и фотоси, изобразяващи три разнообразни сфери от живота, които изискват влагането на някакви старания – чифтосване, родителство и соматичност (т.е. да работиш върху себе си и своя репродуктивен капацитет – било то чрез физически извършения или достигането на по-висок пост).

В частта „ чифтосване “ на мъжете са показани фотоси на дами – тяхната цел е била да дефинират равнището им на прелест, както и каква би била вероятността да имат нещо общо с този човек, в случай че сега не са във връзка. В частта родителство учените им демонстрират фотоси на „ сладки бебета “, а въпросът е „ Колко евентуално би било от хипотетична позиция да осиновят това детенце? “. Накрая ги питат и за какъв брой привлекателни намират соматичните интензивности (например печеленето на пари или фитнес упражненията).

В прочут смисъл резултатите са изненадващи. Оказва се, че вероятността хората с психопатски характерности да станат родители е по-голяма.

„ Нашите резултати съответстват с предходните проучвания по тематиката, само че ги разпростират в допълнение – те демонстрират, че въпреки и мъжете с по-високи психопатски характерности да демонстрират интерес към соматично държание, те не демонстрират отрицателни реакции към тласъци, свързани с бебета, и е по-вероятно самите те да бъдат родители “, пишат създателите.

Това обаче не значи, че този вид хора влагат старания в развъждането на децата. Напротив – те отделят по-малко внимание на родителството, в сравнение с тези, които нямат психопатски характерности, прекарват по-малко време с децата си и им отделят по-малко от своята сила. Освен това имат по-отрицателно отношение към родителството и обвързваните с него облаги.

„ Може би мъжете психопати знаят, че фактът, че не харесват деца, може да им навреди на възможностите да си намерят сътрудник. Ето за какво те гледат на тласъците, асоциирани с децата, неутрално “, споделя Кристофър Бразил пред PsyPost, съавтор на новото проучване. „ Или може би се самозаблуждават – мислят си, че харесват деца и че биха желали да имат деца. Ето за какво за тях тази концепция е привлекателна тъкмо толкоз, колкото и за останалите мъже. Веднъж щом станат татковци обаче, те просто не могат да дават нужната родителска грижа.

Учените откриват също по този начин, че мъжете с по-високи психопатски характерности, влагат по-големи старания в чифтосването. Освен това е по-малко евентуално да вложат време и старания в личното си рационализиране – те по-скоро имат негативно отношение към сходен вид държание.

„ Ние считаме, че тези модели на държание са консистентни със тактиката на паразитното родителство, при която хората се концентрират върху чифтосването, само че в същото време чакат от другите да влагат време и старания за децата “, заключват създателите.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР