Ако през последните 2 години основният проблем на туристическият сектор

...
Ако през последните 2 години основният проблем на туристическият сектор
Коментари Харесай

Проблемът на летните ни курорти това лято

Ако през последните 2 години главният проблем на туристическият бранш беше пандемията от ковид, то за родните хотелиери по морето това лято той ще е войната в Украйна. „ Между 30% и 35% са анулираните полети от Германия, а сме още при започване на сезона. Причината е войната в Украйна “, сподели Кирил Кирилов, изпълнителен шеф на Златни пясъци по време на конференция отдадена на 65 години от основаването на курорта. Причината е, че доста от германците считат, че България граничи директно с Украйна и че военните дейности се водят наоколо до морските ни курорти.

С 300% по отношение на предишното лято са туристите от Полша и с 200% тези от Чехия. Почти няма смяна в броя на летуващите по българското Черноморие от Румъния. „ Покрай Великден пропуснахме много туристи, поради бежанците “, признава Кирилов. Според него, през идващите 2 години мъчно ще се стигнат равнищата на броя туристи, които са посетили родното Черноморие през 2019 година

Основният проблем обаче остава невъзможността да се предвижда посещаемостта на летуващите. Преди ковид чужденците си правеха проектите от лято за лято. Това към този момент обаче остана в историята. Отсега нататък водещи ще бъдат резервациите last minute. Това ще проблем за хотелиерите, разясняват експерти.

На въпрос за цената на чадърите и шезлонгите по морето през това лято, министърът на туризма Христо Проданов съобщи, че множеството българи си идват с чадърите на плажа. „ Има оптималната цена на концесионните контракти. Последните години, когато страната можеше да направи отстъпка по отношение на цената и концесионерите понижиха цените на чадърите и шезлонгите, видяхме позитивно въздействие върху техните (бел. ред. на концесионера) доходи. Продаването на тази услуга на малко по-ниска цена е стопански по-изгодно, само че въпреки всичко те ще си преценяват. Това е моят апел към тях. Това ще е по-добре за имиджа на България “, безапелационен е министърът.

Прогнозата на Проданов са, че през това лято сред 5.5 и 6 млн. туристи ще посетят цяла България. Добре е, че англичаните започнаха да се връщат на българския пазар. Освен растеж от Полша и Унгария, подобен се чака и от Сърбия. Що се отнася до българските туристи, то министър Проданов не мисли, че те ще се отдръпват от българските курорти. „ Не е правилно, че всички са тръгнали за Гърция и Турция. Има и доста хора, които си харесват българското Черноморие, тъй като то си има своите прерогативи “, счита министърът.

Голям капацитет за развиване има SPA туризмът, защото той може да бъде целогодишен. „ Ние сме на второ място по брой на терминалните извори в Европа след Исландия. Този запас е отмерено разпределен на цялата територия на страната. През лятото може да се комбинира здравен туризъм с море, а през зимата със ски “, добави Проданов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР