Ако през дългите коледни празници решите да направите приятна разходка

...
Ако през дългите коледни празници решите да направите приятна разходка
Коментари Харесай

130 г. Дан Колов честват на 26 декември в Сенник

Ако през дългите коледни празници решите да извършите приятна разходка до отлично място в сърцето на България, на 26 декември село Сенник край Севлиево ви чака за тържествата във връзка 130-годишнината на великия Дан Колов. Те ще стартират в 10,30 часа с поднасяне на цветя на неговия монумент. Ще продължат в къщата - музей на огромния герой, където ще бъде показан къс филм с персоналната му история.

Радетелят и деен доброволец по възобновяване на дома и паметта на колоса - самичък по себе си международен първенец Тихомир Благовестов, ще показа описа си за своята фантазия, обвързвана с увековечаването на легендата, озаглавен С Дан Колов в сърцето. През последните години Българският лъв, както назовава себе си по образеца на пионера майсторът на бойните изкуства, направи доста за популяризирането на тази идея, а също така и действително оказа помощ да бъдат направени значими реконструкции на къщата - музей.

Спомени на съселяните за титана ще показа Нено Николов. Това е доста забавна част от маратона събития в Сенник, тъй като ще покаже човешкото лице на един човек, който с десетилетията, отминали след гибелта му е придобил по-скоро митологичен облик. Известно е, че Дан Колов дава от личните си пари средствата за първия български цивилен аероплан, за електрификация на родния си край, за стипендии на български студенти в най-хубавите университети в чужбина, за първите български подготвителни школи по спортна битка и има доста други приноси за развиването на страната.

В рамките на тържествата ще бъде открита и специфична галерия на Димо Панчев, която включва фотоси на спечелилите от най-стария и най-престижния шампионат по битка освен у нас, само че и по света Дан Колов.

създател: Тихомир Благовестов
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР