Ако погледнете към небето на 2 февруари, ще имате възможност

...
Ако погледнете към небето на 2 февруари, ще имате възможност
Коментари Харесай

През февруари комета, която не е виждана от времето на неандерталците, ще ни доближи максимално

Ако погледнете към небето на 2 февруари, ще имате опция да зърнете обект, който не ни е навестявал от времето на неандерталците. По това време кометата C/2022 E3 (ZTF), oткрита от телескоп в Калифорния през март 2022 година, ще се приближи оптимално до Земята и ще бъде забележима с невъоръжено око.

Според изчисленията този обект прави една цялостна орбита към Слънцето един път на към 50 000 години. Това значи, че последния път, когато хората са я зърнали, е било през късния палеолит, когато човечеството е почнало да се популяризира из Азия и Европа.

На 12 януари C/2022 E3 (ZTF) доближи перихелий – т.е. най-близкото си разположение по отношение на Слънцето. По това време тя бе на към 160 млн. км от нашата звезда. В момента не може да бъде забелязана без помощта на телескоп.

Възможно е обаче да я забележим с невъоръжено око при започване на идния месец, защото на 2 февруари тя ще премине най-близо до Земята. Въпреки че, както отбелязва Sky at Night, тя евентуално ще наподобява по-скоро на прашинка от тебешир върху дъска (т.е. няма да може да стъпи и на дребния пръст на кометата Леонард и ослепителното шоу, което даде тя).

В понеделник тя се появи сред Голямата мечка и Полярната звезда. А в сряда се чака да е до съзвездието Жираф, граничещо с Голямата мечка и Малката мечка. Важно е да бъде открито отдалечено място, с цел да се избегне светлинното замърсяване в обитаемоте места. 

Кометата може да даде данни за първичната Слънчева система, защото се е образувала в ранните й стадии, изясни физикът от Калифорнийския софтуерен институт Томас Принс.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР