Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба

...
Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба
Коментари Харесай

Охраната от НСО на Доган и Пеевски - какво мислят Радев, Борисов и Карадайъ?

Ако питате мен, в случай че президентът има пълномощия върху Националната работа за защита, Ахмед Доган и Делян Пеевски не би трябвало да бъдат охранявани от службата, не тъй като не са застрашени, а тъй като имат задоволително финансов запас да си провеждат защита. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за " Дарик радио ". Според него кръгът на хората с държавна защита би трябвало да бъде ограничен.
Радев разгласи, че действително решенията кой да бъде охраняван от НСО (извън записаните в закона лица – президент, министър председател и ръководител на парламента), се взимат от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а началникът на службата за защита няма по какъв начин да откаже. Президентът за следващ път сподели, че е нужна и смяна в закона за НСО, защото сега службата единствено официално е към него, само че той може единствено да назначава ръководителят ѝ, само че действително няма надзор върху нея.
За промени в закона се разгласи и началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Това стана след следващ случай със чиновник на службата, който блъсна дете на столичен бул..
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ поддържа концепцията охраняваните от НСО обществени фигури да си заплащат за услугата, в случай че имат такава опция, и разгласи, че партията му е подготвена да внесе промени в закона в тази посока. Те обаче трябвало да включват и възбрана за прилагане на държавна защита от " секретарки, съпруги, портиери, съпрузи " на охраняваните висши политици.
По-късно министър председателят Бойко Борисов също разгласи, че е вярно, политици да си заплащат за защита от НСО, в случай че имат партийна дотация или опция. Той обаче не пропусна да отговори на упреците на президента Румен Радев, отбелязва още Mediapool.

" Решението кой да влезе в листата с в допълнение охранявани лица (в него са Доган и Пеевски – бел. ред.) от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната организация " Национална сигурност “ (ДАНС) и генералният сектерат на Министерство на вътрешните работи. Реално ДАНС и Министерство на вътрешните работи взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а единствено провежда защитата ", съобщи Радев и добави, че това става въз основата на изказване на ДАНС и Министерство на вътрешните работи за закани към хората в листата.
Президентът добави, че Министерство на вътрешните работи и ДАНС са на директно послушание на премиера и за това Бойко Борисов би трябвало да отговоря на " всички въпроси за защитата на господин Доган и на господин Пеевски ".
" Тази седмица помолих, тъй като мога да апелирам, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е безапелационен. От Министерство на вътрешните работи и ДАНС настояват, че има опасност и защитата им (на Пеевски и Доган) би трябвало да продължава ", сподели още президентът.
Неговото персонално мнение е, че почетният ръководител на Движение за права и свободи и депутатът от партията не би трябвало да имат държавна защита. Причината е, че двамата имат задоволително финансови благоприятни условия сами да провеждат защитата си, в случай че са застрашени. " Трябва да се преценя финансовото положение на охраняваните ", твърди Радев. Според него изключение би трябвало да се прави единствено за охраняваните по силата на закона лица - президента, премиера и шефа на Народното събрание, " макар че в случай че ме питате мен, мога и без защита ".

Радев също като шефа на НСО ген. Станчев се разгласи за промени в закона за службата за защита. " Този закон за мен е заслон. Президентът по закон действително няма надзор. Той единствено се изтиква напред, с цел да обира всички негативи, само че по закон той не може да влияе върху службата. Даже не може да разпореди инспекция ", разяснява Радев.

" Който е заплашен, само че има партийна дотация или опция да си заплаща (за защитата от НСО – бел. ред.), да го прави, с цел да не тежи на данъкоплатците ", разяснява няколко часа след изявлението на Радев и министър председателят Бойко Борисов. Той също приказва в изявление пред " Дарик радио ".
Въпреки че се съгласи с това предложение на президента, Борисов го атакува поради репликата, че за решенията за защита на хора като Доган или Пеевски би трябвало да се пита министър председателят. " Разбрах, че службата, която е директно към президента, би трябвало и аз за нея да давам отговор. Отиде един ден с колело на работа. Наснима се... ", разяснява Борисов, препращайки към случай, в който президентът беше сниман да се придвижва из София с колело. В събота Радев още веднъж повтори, че за него няма значение дали ще се вози с кола на НСО и върви на работа и с велосипед, когато има задоволително време за това.
" Г-жа Радева с рикша ли ще върви. Аз също карам колело, мога и с мотор да си вървя ", разяснява Борисов. " Може още на следващия ден да тръгнем с колела. В дъжд, тиня да ни се смеят всички. Ще се къпем и преобличаме на работа. После вечерта назад по баира, а служителите на реда да ни пазят в храстите. Да ни се смеят всички ", сподели още той.

" Коли и техника предоставяме на НСО от години – за Пеевки и Доган. Колите са наши. Единственото, което се обезпечава от страната, са заплати ", разяснява водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред радиото. 
Той добави, че неговата партия е подготвена да внесе корекция в закона, която да дава опция охраняваните висши държавни чиновници и политици да си заплащат за защитата, само че на страната. Според него те нямало по какъв начин да се пазят от частна компания, защото нито една от настоящите в страната нямала опциите на държавната НСО.
Заедно с тази корекция обаче, Движение за права и свободи щяло да упорства " президентът, министър председателят и ръководителят на Народното събрание да бъдат охранявани от НСО, само че не и техните секретарки, портиери, съпруги и съпрузи ".
Карадайъ аргументира потребността от държавна защита за Доган със заслугите му като политик. " Благодарение на Ахмед Доган и Движение за права и свободи, България направи кротичък преход към народна власт за разлика от някои други страни. Да направиш кротичък развой и кротичък преход след Възродителния развой, може да засегне геополитически проекти ", добави още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР