Ако петролният пазар дава представа за състоянието на икономиката, то

...
Ако петролният пазар дава представа за състоянието на икономиката, то
Коментари Харесай

Потреблението на петрол в Европа рязко спада, което показва криза

Ако петролният пазар дава визия за положението на стопанската система, то е единствено през призмата на два петролни продукта: дизелово гориво и нафта. А в Европа новините са мрачни.

Първото зарежда камиони, влакове, кораби и промишлености, в това число селско стопанство и строителство. Второто се употребява в нефтохимическия бранш за производството на всичко - от здравно съоръжение до дъвки. Годишното ползване на двете горива в Европа ще спадне тази година, като нафтата ще доближи най-ниското си равнище от 1975 година (1975! Това са времената на скъпия Леонид Илич.)

„ Слабият стопански напредък в Европа удари мощно индустриалния бранш “, сподели Алън Гелдър, вицепрезидент на консултантска компания за пречистване на нефт „ Ууд Маккензи “ (Какъв ти слаб напредък? Това е колапс, криза, бележките ми)

Търсенето на континента остава едва, макар че търговците деликатно наблюдават евентуалните спирания на доставките, породени от войната в Близкия изток. Очакваният спад в потреблението на двете горива тази година ще бъде повече от половин милион барела дневно спрямо равнищата преди пандемията, близо до общото ползване на нефт в Белгия.

Тъй като Европа е главен вносител на дизел от Близкия изток, Индия и Съединени американски щати и постоянен експортьор на нафта за Източна Азия и Латинска Америка, всеки забележителен спад в използването му евентуално ще има странични резултати върху стопанските системи и петролните пазари към свят.

Част от спада в търсенето тази година се дължи на дълготрайни структурни трендове. Купувачите в Европейския съюз от дълго време избират бензиновите разновидности пред дизела, а продажбите на електрически коли също удариха потреблението.

Но икономическата рецесия в Европа също е значим фактор. Данните от показателя на мениджърите по покупки демонстрират продължаващо стесняване на строителството и производството в еврозоната, до момента в който инфлацията остава над задачата. Икономиката на Германия, най-голямата в Евросъюза, се сви през последното тримесечие и е на ръба на рецесията.

Цифрите за нафтата са впечатляващи, като потреблението тази година се чака да спадне с повече от една четвърт от 2021 година до 844 000 барела дневно, най-ниското равнище от 48 години, съгласно Киаран Хийли, анализатор на петролния пазар в Международната организация по енергетика. Въпреки че нафтата се употребява и при разбъркване за произвеждане на бензин, измерванията на потреблението на регулатора не вземат поради това ползване - вместо това по-голямата част се употребява като нефтохимическа суровина.

В петте най-големи стопански системи на континента - Германия, Франция, Англия, Италия и Испания - последните данни демонстрират спад в търсенето на дизел.

Продажбите на дизел във Франция са спаднали с 13,4% през септември спрямо година по-рано. В Германия общото търсене на нефт се чака да спадне с към 90 000 барела дневно тази година, повече от всяка друга страна в света като се изключи Пакистан.

Глобалната картина е по-смесена. В Китай търсенето нараства макар насрещните ветрове в бранша на недвижимите парцели: дизелът се е повишил с 40% през януари-август тази година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, а потреблението на нафта се е нараснало повече от два пъти през съответния интервал.

Китай вижда големи вложения в нефтохимически мощности. Ръстът в производството докара до свръхпредлагане на доста от продуктите на промишлеността, като етилен, пропилен и ароматни съединения, макар че те покачиха привлекателността на страната като индустриален център, сподели Амбър Лиу, анализатор.

„ Китай има едни от най-ефективните вериги за доставки – след разрастването на нефтохимическата индустрия – тъй че цените на китайските подготвени артикули са извънредно конкурентни спрямо други страни “, сподели Лиу.

В Съединени американски щати хипотетичното търсене на дестилати, в това число дизелово гориво и мазут, падна под сезонните правила през последните няколко седмици.

В бъдеще търсенето на дестилати в страната се чака да остане под равнищата отпреди година през четвъртото тримесечие, преди да се увеличи при започване на идната година, съгласно държавните прогнози.

Въпреки това промишлеността на товарните транспорти демонстрира признаци на зараждащо се възобновяване, а железопътният товарен превоз също пораства, споделят анализаторите.

Нафтата нормално се употребява за производството на бензин в Съединени американски щати, до момента в който по-евтиният природен газ, непряк артикул от производството на шистов нефт, се трансформира в желана суровина за химиците.

Що се отнася до Европа, „ вероятностите за 2024 година остават слаби и за двата продукта “, сподели Гелдер.





Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР