Ако отпаднат таксите за обучение в университетите, няма да намалеят

...
Ако отпаднат таксите за обучение в университетите, няма да намалеят
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова във Варна: Отпадането на таксите за ВУЗ не би намалило бройките държавна поръчка

Ако отпаднат таксите за образование в университетите, няма да намалеят бройките за банкет държавна поръчка . Това сподели във Варна зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова – Ташкова, която се включи в работната среща с ректори на висшите учебни заведения от Варна на тематика " На фокус - висшето обучение във Варна ", съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Формулата за установяване на държавната поръчка е обвързвана с пазара на труда. Всяка година желаеме поръчка от страна на университетите, от страна на работодателите. В никакъв случай няма да намалее държавната поръчка, а по-скоро ще се усили за нови области , които сега се разкриват като хибридни специалности от университетите с оглед по-новите специалности, които се основават “, сподели още зам.-министърът.
По думите ѝ въпросът с отпадането на таксите занапред ще бъде подложен на публично разискване . При приключването му след към месец ще са нужни още 2 – 3 седмици, с цел да бъдат обработени всички оферти, да се видят настройките на обществото, по-късно ще се внесе в зала, в случай че доминират позитивни настройки. Според проф. Петрова не става дума за популистки ход , както твърди опозицията.

Ректорът на Икономическият университет проф. Евгени Станимиров , който бе хазаин на срещата, изрази мнение, че отпадането на таксите няма да усили конкуренцията сред ВУЗ-овете.

„ Таксите са един от причините, с изключение на рейтинговата система, с цел да се види кой къде се нарежда. Там, където таксите са по-високи, се допуска, че и образованието е на по-високо равнище . Ако един ректор каже на студентите, че е срещу да им бъдат поети таксите, значи да се конфронтира със студентите. Въпросът е дали не се въздейства върху мотивацията с сходна мярка. Мисля, че по-скоро се въздейства, тъй като, когато заплащаме, сме по-ангажирани към услугата, която получаваме . Има надарени младежи, които не могат да си платят и съгласно мен могат да се разработят механизми, с цел да могат да бъдат обхванати “, сподели проф. Станимиров.
Ректорът на ИУ разяснява, че с сътрудниците му от страната са били осведомени с предлагането още преди да бъде качено за публично разискване, само че има нещо, което буди терзание у тях и ще бъде отправено като писмо към МОН.

„ На този стадий не е явен финансовият модел за субсидиране , т. е. спомагателната дотация, която ще се получава към висшите учебни заведения от 2025 година нататък. Получихме увещание от премиера, че за средносрочната финансова прогноза до 2026 тези средства от 150 млн. лв. са планувани. Трябва да се създаде занапред финансов механизъм за компенсиране 2025 – 2026 година. Премиерът предложи след изборите на 13 март за управление на Съвета на ректорите да се седне с МОН и МФ, с цел да се мисли по финансов модел за компенсиране “, сподели още прфо. Станимиров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР