Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из

...
Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из
Коментари Харесай

Как да се справим с хранителните молци

Ако от известно време сте забелязали неидентифицирани летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте нападнати от хранителни молци. Те могат да се настанят в дома ви през балкона или да се излюпят от към този момент инфектиран с лаври хранителен артикул. От здравна точка насекомите са безвредни и не ви грозят болести, само че са извънредно неприятни за всяко домакинство.

Щом установите, че си имате работа с молци, най-вероятно първите средства за битка, които ще ви хрумнат, са нафталинът и лавандулата. Само, че дрешните и питателните молци не си наподобяват нито по вкусови желания, нито по сензитивност към тези мощни миризми. Първите се хранят единствено с вълна, а вторите със всички сухи храни, ядки и подправки, които намерят в кухненските ви шкафове. И защото не можете да пръскате с отровни инсектициди на местата, където държите питателните си артикули, се заредете с самообладание и възторг за продължителна и методична битка с тези неканени посетители.

Безопасно средство за хващане на летящите молци са лепенките с феромони. Те притеглят насекомите и ги блокират в леплив капан. Задължително изискване обаче е да сложите лепенките отвътре на шкафовете и по опция да държите пространствата затворени. В противоположен случай има заплаха да привлечете и молците на съседите и по този начин напълно да влошите ситуацията. Сменяйте лепенките постоянно, когато се изпълнят, до момента в който забележите, че не се лепят нови инсекти. Веднага по-късно прекратете използването им.

С улавянето на летящите молци обаче битката ви с тях напълно не е завършила. Ще се наложи да изхвърлите всички хранителни артикули от шкафовете си, тъй като по всяка възможност към този момент са инфектирани с ларви. След това главно почистете местата с дезинфекциращ препарат и няколко седмици ги оставете празни. Новите артикули слагайте в хладилника, тъй като само там ще бъдат добре предпазени. Едва когато сте уверени, че изцяло сте се справили с насекомите и нови ларви не се излюпват, можете още веднъж да преместите храните в шкафовете. Най-добре ги съхранявайте в буркани със силиконови уплътнения, защото молците се промъкват и през винтовите капачки. Така ще предотвратите бъдещи нападения на молците както извън, по този начин и в случай че внесете в дома инфектиран с ларви артикул.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР