Ако остава следа върху бюлетините от черната лента, която гарантира

...
Ако остава следа върху бюлетините от черната лента, която гарантира
Коментари Харесай

ЦИК се надява да няма отваряне на бюлетини преди края на изборния ден

Ако остава диря върху бюлетините от черната лента, която подсигурява тайната на вота от мастилото на печата или химикала, този глас върху такава бюлетина е автентичен, само че това събитие може да се откри след изваждането на бюлетините . Това съобщи заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на последния брифинг преди окончателните резултати на локалните избори.

Матева посочи, че не се изсипват бюлетини и не се отварят изборни кутии, до момента в който не завърши изборният ден. ЦИК в никакъв случай не са давали такива инструкции, акцентира Матев. Когато се запълни кутията за гласоподаване, облепя се, запечатва се и се поставя друга кутия. Има задоволително кутии, в които да се поставят бюлетините за гласоподаване. Надявам се членовете на СИК да не изваждат бюлетини от кутиите, до момента в който не завърши изборния ден, безапелационна бе Матева.

Към 16 ч. изборната интензивност е 34.16% , като най-високата е в община Челопеч - 70.15%, а най-ниската 23.18% в Добрич. През 2019 година към 17.30 изборната интензивност е била 43.55% на локалните избори. В няколко общини се появяват бюлетини без номерация - в Кюстендил, Дупница, Добрич, Радомир и Перник. СИК ще сформират протоколи при съществуването на такива бюлетини, само че гласът на гласоподавателите ще бъде регистриран като автентичен.

В няколко кметства свършиха бюлетините - в община Мездра, в Първомай и Шумен и са дадени инструкции да се ксерокопират бюлетините, както и да бъдат формирани протоколи. Иначе изборният ден минава умерено и обикновено. Няма причина да бъде удължаван изборният ден.

Относно, Росица Матева добави, че актуалният адрес на Василев е отвън страната и той няма изборна права. Към 28 парил 2023 година всеки български жители, който има изборни права би трябвало да има непрекъснат или сегашен адрес на територията на страната, а финансовият министър не е вписал подобен, посочи тя.
 Местни избори 2023 онлайн
Едва 15% от софиянци отишли до урните

От трите огромни града най-вече гласоподават варненци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР