Ако обичате зелето в буркани да е хрупкаво, а не

...
Ако обичате зелето в буркани да е хрупкаво, а не
Коментари Харесай

Бабиният метод за зеле в буркани няма грешка – остава хрупкаво и свежо чак до лято. Ето всички тайни:

Ако обичате зелето в буркани да е хрупкаво, а не меко (както постоянно става още на втория месец след затварянето), през днешния ден ще ви разкрием тайната на същински хрупкавото зеле в буркани. Бабиният способ го пази сочно, свежо и чудно хрупкаво чак до лято. Може да си го хапвате и на салата, и да готвите с него – еднообразно вкусно е! Ето по какъв начин се затваря зеле в буркани по бабиния способ:

Продукти:

(Количеството зеле в рецептата е огромно, по тази причина би трябвало да нагодите дозата съгласно потребностите на личното си семейство)

24 кг прясно зеле

4 кг моркови

Марината:

За 1 литър вода:

1 супена лъжица захар

2 с.л.сол

(1 литър марината е задоволителен за 2 кг зеле)

Приготвяне:

Първо пригответе зелето.

Разрежете всяка зелка на 4, по-късно деликатно отстранете кочаните и твърдите елементи към тях. Нарежете зелето на тънки линии (най-лесно става с уместно ренде). В дълбока тенджера смесете зелето и морковите (настъргани предварително) и объркайте хубаво с ръка. Най-хубаво е да добавите зелето на 2 пъти, като хубаво „ утъпчете “ количеството в тенджерата с дървено чукче или точилка, с цел да омекне хубаво зелето. Същото направете и с останалото количество.

 кисело зеле

Пригответе маринатата, като сложите нужното количество сол и захар в дълбока тенджера, а по-късно добавите съответното количество вода и разбъркате хубаво, до момента в който захарта и солта се разтворят.

Изсипете маринатата при зелето, като за всеки 2 кг зеле добавяте 1 л марината. Отново хубаво утъпчете зелето от горната страна. Сега би трябвало да сложите върху зелето тежест, с цел да може да втаса хубаво. Поставете първо дървена дъска, а върху нея подобаващ тежък предмет – най-добре камък. Затворете тенджерата с похлупак и оставете по този начин за 3 дни. На 3-тия ден ще забележите по повърхността на отделената вода мехурчета – това е знак, че зелето е почнало да се маринова.

 зеле по бабиния способ

Сега извадете зелето в няколко съда и го оставете да престои по този начин няколко часа (цяла нощ). На сутринта го натъпчете компактно по бурканите и затворете хубаво с капаци.

 зеле за зимата в буркани

Съхранявайте на хладно и проветриво място, може и просто на терасата.

Инфо: 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР