Ако нямаме Общински съвет, бюджетът няма да мине, така че

...
Ако нямаме Общински съвет, бюджетът няма да мине, така че
Коментари Харесай

Терзиев: Ако нямаме Общински съвет, ще трябва да работим с бюджета от 2023 г.

Ако нямаме Общински съвет, бюджетът няма да мине, тъй че рекордният бюджет ще изчака малко и ще би трябвало да работим с този от 2023, като там има една дребна детайлност, че средствата не биха били 2,5 милиарда, колкото са били предходната година, защото немалка част от тях са по европейски стратегии, каквито няма да има тази година. Това съобщи кметът на Столична община Васил Терзиев пред публицисти преди общественото разискване на Проекта за бюджет 2024 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Терзиев акцентира, че бюджетът на София за 2024 година е рекорден – 2,574 милиарда лева, по отношение на 2,564 милиарда лева за предходната година " Като в тазгодишната сума не се включват стоте милиона, които са по планове от държавния бюджет, където сме доста удовлетворени от взаимната работа с районните кметове ", сподели той и добави, че са предадени 109 плана.

По думите му половината от тези средства ще бъдат заделени за планове в районните администрации. " Нещо, с което изпълняваме нашите обещания, е да дадем повече власт и опция и на районните кметове да вършат нужните неща за жителите в техните районни ", добави столичният кмет.

Терзиев уточни, че в случай че се работи с миналогодишния бюджет, той би бил от порядъка на 2,3 милиарда лева

Кметът на Столична община разяснява, че не престават да се търсят всевъзможни формули за излизане от настоящото състояние в СОС. „ Виждате, какъв брой доста неща зависят от това да имаме функционален Общински съвет. Трябва да приемем бюджет, би трябвало да приемем икономическата рамка на превоза, с цел да могат да бъдат почетени настояванията на служещите в региона на превоза, би трябвало да се вземат редица други неща, които са със глоба на Общинския съвет, изтичат мандати в надзорите на разнообразни сдружения “, сподели той и означи, че всичко това е „ на трупчета “ до момента в който няма Общински съвет.

Терзиев посочи, че всички осъзнават, че стартира да има все по-дълбоки проблеми и по тази причина търсят вероятни решения. „ Това, което мога отговорно да кажа е, че от ден на ден всички вървят към доближаване към концепцията, че това нещо би трябвало да го решим в идващите дни и политическото позициониране би трябвало да мине на втори проект, и потребностите на жителите на София би трябвало да вземат връх “, безапелационен е той и добави, че схваща страховете на всеки, че ще бъде упрекнат в безпринципни сглобки, заварки, сватби. Според него най-важното нещо е да имат боязън, че не могат да си изпълнят отговорностите към жителите.

Причината през днешния ден в СОС да не се реализира консенсус, столичният кмет разяснява по този начин: „ Близко сме, само че би трябвало още малко нагласяне и оттегляне от някои страни, с цел да успеем да реализираме най-сетне този пробив, и да проработи тази толкоз значима институция. “

Терзиев е безапелационен, че с цел да се случи нещо хубаво, би трябвало да има доста необятно обединяване, защото „ всеки един от участниците го е боязън да не бъде упрекнат, че взе участие в сглобката “. „ Ако имаше сглобка, нямаше седем пъти да не можем да го създадем. Щеше да бъде направено още преди изборите и в този момент към този момент да имаме добре работеща управническа коалиция. Такава няма “, съобщи той и уточни, че пътят към решаването на казуса с избор на ръководител на СОС не е лек, само че е оптимист, че ще съумеят да намерят решение.

Кметът на Столична община акцентира, че всеки един от участниците схваща, че има политически вреди в това да не бъде деен участник в решаването на казуса. „ От страна на „ Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София) “ не е спряно да бъдат търсени всевъзможни решения – разнообразни хора, разнообразни формати. В последна сметка с и наши старания, и на господин Контрера, и на господин Лилков, към този момент на от ден на ден хора, които са ангажирани в този развой, се приближаваме до това да успеем да създадем нещо работещо “, сподели още той.

Терзиев посочи, че се приказва за краткотраен ръководител на СОС. „ Далеч съм от това да има единодушие сред сериозна маса хора в Общинския съвет по основни политики, тематики, с цел да можем да имаме управническо болшинство. Но до момента в който стигнем до този миг да има управническо болшинство, ние не можем да стопираме развиването на този град “, безапелационен е той.

Столичният кмет добави, че няма да спрат да бъдат политически съперници и да има здравословни търкания сред СОС и администрацията, само че въпросът е, че най-малко ще има функционален СОС, който да работи с администрацията. „ Както господин Контрера сподели – да имаме място, където да се сборим политически, тъй като сега ние такова нямаме “, уточни той.

Терзиев разяснява и какво се случва с Драгалевския въжен превоз. „ Ако очаквате да видите 100 – 150 млн. евро в Бюджета на София за 2024 година за лифтова инфраструктура, колкото е оценката на експертите, че би коствало да се изградят – няма ги. Няма единодушие какъв е пътят “, съобщи той, като заяви, че предстоят срещи с „ Витоша ски “, с други заинтригувани страни, с цел да може и по този проблем да бъде маркиран някакъв прогрес.

Кметът на София напомни, че едно от огромните обещания по време на предизборната акция беше „ да върнем Витоша на жителите “ и по един, или различен метод, акцентира той, това ще се случи.

Терзиев изясни, че всеки месец до края на мандата ще продължи да оставя един лев за себе си, а останалата част от заплатата си ще продължи да подарява за дела, като задачата е по-широката общност да бъде осведомена с разнообразни дела, които имат потребност от поддръжка, с цел да могат да се развиват.

Според него е неотложно кметските заплати да бъдат увеличени. „ Ако желаеме почтени хора да ръководят качествено тези 2,5 милиарда бюджет и още милиарди в общинските предприятия, би трябвало да се премисли концепцията за това какъв брой плащаме на тези хора, които носят тази отговорност, в случай че не желаеме те да бъдат корумпирани, в случай че не желаеме те да взимат решения под въздействието на външни ползи, а не кое е най-хубаво за жителите “, заключи Терзиев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР