Ако няма разбирателство между първата и втората политически сили в

...
Ако няма разбирателство между първата и втората политически сили в
Коментари Харесай

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Единият подход е за кабинет на паритетен принцип

Ако няма съгласие сред първата и втората политически сили в Народното събрание доста мъчно ще се сформира държавно управление. Това значи, че отиваме на нови избори, съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

Христов акцентира, че при връчването на първия мандат, в случай че не е реализирано единодушие с втората политическа мощ ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС ще се опитат да осъществят първия мандат. Мандатът ще бъде получен от ръководителя на парламентарната група.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС означи, че диалозите сред първите две политически сили са вървели относително добре.

" Стигна се до образуване на групи по секторни политики, в които установихме, че разликите сред това, което се предлага от нас и от сътрудниците от ПП-ДБ не са огромни, те са незначителни ", сподели Христов.

Изваждането на напред във времето обаче на ярки фигури от страна на " Продължаваме промяната " като възможни министри разбуни духовете, акцентира той.

" Тази заран имахме ранна среща с господин Борисов и сътрудниците от управлението на ГЕРБ и им декларирахме, че Съюз на демократичните сили с неговите 4 депутата изрично няма да подкрепим такова държавно управление. Нашето схващане е, че бяха направени задоволително жестове и задоволително взаимни отстъпки. Г-н Борисов няма да бъде претендент, въпреки че той е най-подготвеният за министър-председател. Ако има подобен кабинет, ние го виждаме като кабинет на паритетна основа ", сподели той.

Категоричен е, че най-важно е да бъде забелязана програмата на ПП-ДБ, с цел да е ясно дали тя е съвместима за ГЕРБ-СДС.

" Освен това би трябвало да сме наясно със състава на кабинета, тъй като в него може да има фигури, които са непримливи за нас. "

Според него единият метод за основаване на държавно управление е то да бъде на паритетен принцип с небосвод 4 години. Другият вид е с специалисти, препоръчани от ГЕРБ-СДС и от сътрудниците от ПП-ДБ, с небосвод година и половина.

На въпрос дали, в случай че първите две политически сили не реализиран единодушие, ще бъде стопиран бюджетът, Румен Христов отговори:

" Надявам се, че не, само че с предлагането той да бъде върнат на Министерски съвет, значи, че доста мъчно в границите на възможната дълготрайност на този парламент бихме могли да го приемем. А това е доста рисково, тъй като от юни месец няма да има по какъв начин да плащаме, тъй като удължаването беше до края на юни. "

Резултатите на ГЕРБ се усилват, тези на " Продължаваме промяната " понижават. На последващи избори най-вероятно ГЕРБ-СДС ще реализираме по-висок резултат, а ПП-ДБ ще изгубят още депутати, предвижда Христов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР