Ако някой ви попита кои са най-скъпите материали в света,

...
Ако някой ви попита кои са най-скъпите материали в света,
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-скъпи материала в света?

Ако някой ви попита кои са най-скъпите материали в света, най-вероятно на прима виста отговорът ви ще бъде злато, платина и диаманти. И по този начин сигурно ще бъдете надалеч от върха на ценовата ранглиста по тематиката.

Платината да вземем за пример е едвам на номер 9, а златото се подрежда на позиция по-напред. Диамантите пък са трети, само че цената им е надалеч от водача в подреждането.

100 трилиона $. Толкова коства единствено 1 грам от спечелилия. А кой е той?

Ето листата с 10-те най-скъпи матерала в света:

10. Родий



Той оказва помощ да защитим въздуха, който дишаме.

Цена: 37 $ за грам.

Родият със своята дарба да усилва твърдостта на разнообразни материали е нещо като метал-чудо. Ценен е както за производителите на стъкла, по този начин и в автомобилната промишленост, където се употребява необятно в каталитичните конвертори (катализатори). Той оказва помощ нездравословните замърсители да се трансфорат в нетоксични газове, като азот и въглероден двуокис.

9. Платина



Редкият доблестен метал се употребява необятно в съоръжение за лаборатории

Цена: 51 $ за грам

Всяка година доставчиците съумяват да извлекат едвам няколкостотин тона от този доста безценен и потребен материал. Благородният метал има извънредно висока резистентност, което го прави устойчив на разяждане и множеството химикали, даже и при високи температури. Именно поради това, платината се употребява като катализатор, в лабораторната, здравната и зъболекарската техника.

8. Злато



Спасението на вложителите

Цена: 55 $ за грам

Във финансови рецесии този скъп метал се трансформира в мечтана инвестиция, което повишава, по този начин или другояче високата му цена. Той се употребява необятно за индустриални цели, също и в бижутерията. Повече от 188,800 тона към този момент са извадени от земята оставяйки още 56,000 тона недобити.

7. Хелий-3



Запасите от редкия изотоп понижават

Цена: 2000 $ за грам

Хелий-3 се случва, когато радиоактивния тритий се разпада. Той е изключително забавен за учените, поради капацитета му да бъде енергиен източник. За жал хелий-3 се открива на Земята доста рядко. От 1989 година НАСА учат опцията да извличат този газ от повърхността на луната, където той се основава от безоблачен вятър.

6. Червен Берил (Биксбит)



Този необичаен червен кристал се създава в Америка

Цена: 10 000 $ за грам

Червеният берил е толкоз необичаен, че се открива единствено на няколко места по света, главно в мини в щата Юта и Ню Мексико. Твърдият кристал, който се употребява в правенето на бижута е малко по-мек от диаманта, само че доста по-рядък. Берилите са група минерали, които са безцветни в чистата си форма, само че получават цвят, когато съдържат примеси. Въпреки че по-често оцветяването на кристалите е в синьо или зелено, както е при смарагдите и аквамарините, редкият червен берил, дължи отличителният си цвят на желязото, хрома, калция и магнезия.

5. Плутоний



Има и добра страна

Цена: 10 900 $ за грам

Радиоактивният плутоний може да има неприятна популярност, само че е незаместим за учените. Неговата най-известна приложимост е в горивни пръти за нуклеарни реактори, само че той обезпечава и гориво за спътници, които се нуждаят от сполучлив енергиен източник, когато пътуват на дълги дистанции. Плутониеви акумулатори зареждат с сила и Вояджър 1 – автоматизирания галактически уред, който е пътувал най-далеч през нашата Слънчева система. С тяхна помощ той може да продължи пътуването си до 2025.

4. Тритий



Избухлив изотоп, който кара часовника ти да свети

Цена: 30 000 $ за грам

Ако стрелките на часовника ти светят в тъмното, притежаваш дребно количество радиоактивен изотоп тритиум. Тритият е супертежкък тип водород, създаван в нуклеарни реактори, който е и главен детайл във водородните бомби. Но няма потребност да изхвърляш часовника си, тъй като бета-лъчите на този детайл са прекомерно слаби, с цел да обхванат в човешката кожа. Тритият е рисков за здравето единствено, в случай че се вдиша или погълне.

3. Диамант



Най-твърдият материал на Земята

Цена: 210 000 $ за грам

Твърдостта на минерала се мери по скалата на Моос. Диамантът с 10 точки е на върха на скалата. Създаден от голямото налягане навътре в Земята диамантът е най-твърдият материал на Земята и напълно не е толкоз необичаен. Неговата устойчивост го прави изключително подобаващ за индустриална приложимост, за която отиват и 70 % от всички диаманти по света, в зъболекарски принадлежности и ултрафини триони. Цената на диамантите се дефинира по системата „ Четири C” – цвят (color), непорочност (clarity), полировка (cut) и тежест в карати (carats). Големи, безусловно чисти диаманти, нормално са и най-скъпите, тъй като са доста по-редки.

2. Калифорний



Радиоактивният детайл открива злато в космоса

Цена: 27 милиона $ за грам

Калифорният (с атомен номер 98) е създаден от индивида детайл, основан, когато учените облъчват химичния детайл кюрий с алфа частици – резултатът е радиоактивен материал. Има 10 познати разновидността или изотопи, които лекуват някои форми на рак и също регистрират съществуването на сребро, злато и нефт. Въпреки че Калифорният се прави на Земята, някои звезди, които избухват като супер-нови, могат да го създават в Космоса.

1. Антиматерия



Ускорител на частици основава суперматерия

Цена: 100 трилиона $ за грам

Антиматерията – в същината си огледална на съществуващата материя – е извънредно сложна за изработка. Физиците могат да я основават единствено в най-големият ускорител на обикновени частици – Големият aдронен колайдер, покрай Женева, Швейцария. Досега, една билионна от грама на извънредно рядката материя може да бъде направена за една година. Тя е толкоз малко, че евентуалните ѝ използва са към момента неразучени. Една от сферите, в които може да бъде употребена е лекуване на ракови болести. Изследователи са разкрили, че антиматерията унищожава клетките на заболяването, само че концепцията за необятна приложимост е към момента надалеч в бъдещето.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР