Ако не внимаваме с храната през лятото, отпуската ни може

...
Ако не внимаваме с храната през лятото, отпуската ни може
Коментари Харесай

Храните, които се превръщат в отрова през лятото

Ако не внимаваме с храната през лятото, отпуската ни може да стане незабравима, прекарвайки я в тоалетната или в болничното заведение.. . От високата температура, повторното претопляне и неправилното предпазване отвън хладилника, бактериите и вирусите в храната бързо се развъждат и стават причина за стомашно-чревни болести.

Най-застрашени са децата, колкото са по-малки, толкоз по-тежко боледуват и бързо се обезводняват. Салмонела, дизентерия, хепатит А, вируси, стафилококови и коли инфекции се предават главно посредством храната. Кои храни са най-опасни през лятото?

Морски блага

Това е най-бързо развалящата се храна. На всичко от горната страна е и алергизираща и може да ви скапе отпуската с повръщане, разстройство, обриви. Затова избягвайте морските деликатеси, изключително в случай че детето е малко.

Ако то има и други признаци на алергия като сенна хрема, астма, атопичен дерматит, хранителна алергия, по-добре не рискувайте даже да пробва.

Другият проблем е, че не се знае по какъв начин са съхранявани тези храни по заведенията. Вероятността да са пресни е дребна, те са скъпи, не се употребяват постоянно и залежават.

Особено рискови са мидите, скаридите, суровата риба също не е безобидна. Внимавайте със сушито през лятото, вие може и да рискувате, само че по-добре не го давайте на дребните деца.

 Thinkstock

Яйцата

През лятото те могат да се трансфорат в същинска бактериална бомба. Те са най-честия източник на салмонелоза. Избягвайте бърканите яйца,термичната обработка е незадоволителна за заличаване на бактериите. Също и застройки, крем-карамел, кремове с яйца, палачинки, майонеза.

И до момента в който в къщи почти направляваме качеството, в заведенията и изключително навън да давате храна с яйца на децата си е съветска рулетка. Безвредни са само варените яйца, само че твърдо сварени, не рохки.

 Thinkstock

Плодовете и зеленчуците

Те са най-хубавата храна през лятото, само че и те може да са източник на болест. По тях може да са полепнали яйцата на кучешката тения (особено нискорастящите и зелените подправки) както и други бактерии при погрешно развъждане и предпазване. Затова мийте щедро плодовете и зеленчуците!

Това важи изключително за село, когато децата по през целия ден са на двора и си късат плодове напряко от градината и то с мръсни ръце.

 Thinkstock

Месо

И месото елементарно се скапва в жегите. Избягвайте малотрайни салами и кренвирши. Ако може да се мине без салами, още по-добре. Съмнителен състав и доста сол. Каймата също е нетрайна, приготвена на барбекю и „ принцеси” в средата постоянно остава недопечено месо, което значи болест. Най-сигурно е варенето и продължителното печене във фурна. Не рискувайте с дивечово месо, то постоянно е притежател на трихинелоза.

 Thinkstock

Бързи храни
 Дръзка и неудържима като Круела с новата лимитирана сбирка на MAC Edna предлага Дръзка и неудържима като Круела с новата лимитирана сбирка на MAC
Храна на улицата е нещото, което би трябвало да забравите през лятото. Бъдете сигурни, че хот-дог, дюнери, кебапчета, сандвичи, сладкиши, палачинки, наливни сокове, сосове, закуски, са с изменен състав единствено минути след излагане на жегата. Мухите също разнасят заболяванията. Иначе прелестният сладолед също може да крие рискове. Особено в случай че е размразяван няколко пъти или се пипа с мръсни ръце.

Признаци на инфекции от храната са повръщане, разстройство, диария с кръв и слуз, температура, мощна изнемощялост. Най-опасни са стафилококите в развалената храна. Стафилококовото натравяне протича доста по-тежко от вирусните и другите бактериални инфекции. Колкото по-малко е детето, толкоз по-бързо търсете лекарска помощ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР