Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе

...
Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе
Коментари Харесай

Диетолози съветват с какво да се храним, за да свалим високото кръвно

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да докара до животозастрашаващи затруднения. За намаление на риска хората могат да трансформират метода си на живот или хранене. Една от измененията, препоръчвана от специалисти, е в менюто да участват избрани храни, написа в. "Дейли експрес ".

Кои са те разкрива диетоложката Бет Миъртънс:

Зеленчуци

Редовната консумация на 4-5 порции зеленчуци се свързва с намален риск от високо кръвно налягане.

"Наблягайте на разнообразието и избирайте зеленчуци с разнообразни цветове, които обезпечават разнообразни хранителни субстанции ", поучава специалистката от Dietitian and Heart Foundation.

Плодове

Плодовете са богат източник на калий, магнезий и фибри. Полезни са както пресните, по този начин и замразените. Отлична следобедна закуска са шепа плодове с йогурт или ядки.

Пълнозърнести храни

Редовната консумация на богати на фибри храни като кафяв ориз, пълнозърнеста паста, пълнозърнест самун, овесени ядки, се свързва с по-добро здраве на сърцето и с 30 % по-нисък риск от смъртност от сърдечносъдови болести.

Бет Миъртънс поучава да се следи размерът на порциите, защото с пълнозърнестите храни може да се прекали. Ако порцията наподобява дребна, към нея е целесъобразно да се прибавят повече зеленчуци.

Нискомаслени млечни артикули

Комбинирането на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с нискомаслени млечни артикули - мляко, йогурт, сирене, се свързва с по-големи изгоди против нараснало кръвно налягане, в сравнение с увеличеният банкет единствено на плодове и зеленчуци.

"Изберете нискомаслено мляко или йогурт без вкусови добавки и ги съчетайте с пълнозърнест артикул, да вземем за пример овесени ядки, дребни безкостилкови плодове и ядки, и към този момент имате рецепта за триумф. Отлична утринна или следобедна закуска са също пълнозърнестите крекери, гарнирани с домат или авокадо ", споделя диетоложката.

Ядки и семена

Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали, и са неизменима част от здравословното и уравновесено хранене. Бет Миъртънс предлага те да участват във всекидневното меню, като съветът на диетоложката е да се заобикалят осолените и подсладените ядки и семена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР