Ако не познавате вкуса на баницата с праз и гъби,

...
Ако не познавате вкуса на баницата с праз и гъби,
Коментари Харесай

Баница с праз и гъби

Ако не познавате усета на баницата с праз и гъби, подсигуряваме, че ще ви бъде доста прелестно да се запознаете с него

Необходими Продукти

За баницата


● брашно - 750 г
● вода - 500 мл вряла
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● олио - 100 мл

За плънката


● праз - 3 стръка
● лук - 1 глава
● гъби - 250 г
● черен пипер - на усет
● сол - на усет
● кисело мляко - 2 с.л.

още


● олио - 30 мл ( за пържене )
● вода - 50 мл

Начин на подготвяне

В купа изсипвам авансово пресято брашно. Към него прибавям солта и захарта. С помощта на вилица или лъжица стартирам да разбърниквам, до момента в който сипвам леко по - леко врялата вода. След като налея водата, забърквам меко тесто и го оставям да си почине. В тавичката, в която си почива, сипвам олиото и закривам със стреч фолио.

Докато тестото си почива, върша плънката. Измивам доста добре праза и остарелият лук и ги разрязвам на ситно. Гъбите също ги разчиствам и нарязвам на дребничко.

В подобаващ съд сипвам олиото и откакто загрее, запържвам в него лук и праз. Като се позапържат, към тях прибавям и гъбите. Разбърквам и ги затварям с похлупак. След няколко минутки осолявам и фалшифицирам с черен пипер. Доливам 50 мл вода и ги оставям да се позадушат.

Когато водата изври, смъквам готовата плънка от огъня и прибавям киселото мляко.

Днес аз използвах соево мляко, тъй като заговявам. Ако Вие не постите, може да ползвате обикновено такова. Ако не обичате, пък може и да не го слагате въобще.

След като плънката беше подготвена, се заех с тестото.

Разделих го на две равни половинки. Едната оставих в тавичката където си беше, а другата разточих на фино. Поиздърпах тестото от всички страни, колкото ми беше допустимо с ръце, с цел да стане допустимо най - тъничка кора. През цялото време намазнявах с олио, с цел да ми е по - елементарно и да не се къса тестото.

След като стана задоволително фино, го сгънах на три, намазах още веднъж с олио и отново сгънах на три. Разточих до величина на тавата ми за печене и трансферирах в нея. Изсипах плънката, след което повторих същата процедура и с втората част от тестото което сложих в тавата върху плънката.

Предварително бях пуснала фурната да загрее до 180 градуса. Поставих тавата с постната баница на ниското равнище и изпекох, до момента в който баницата закупи прелестен златист цвят.

Веднага откакто я извадих, я напръсках щедро с вода и завих с чиста забрадка. Изчаках 15-20 минути и по-късно я разрязах. Исках да я оставя под кърпата за към половин час, само че веган баницата ухаеше толкоз прелестно, че не можах да устоя.

Вярвам, че и на Вас ще се хареса тази Баница с праз и гъби!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР