Ако не беше строителството на магистрала „Струма и трасето не

...
Ако не беше строителството на магистрала „Струма и трасето не
Коментари Харесай

Боил Банов: Благодарение на строителството на АМ „Струма” беше открит Скаптопара

Ако не беше строителството на автомагистрала „ Струма " и трасето не беше минало оттова, можеше още 100 години да допускаме, че в този регион е античното населено място Скаптопара. Това разгласи пред бТВ министърът на културата Боил Банов във връзка митингите на хората от Благоевград против трасето на „ Струма ", което минава през разкопките на античното населено място.

Мога да кажа като министър на културата – за мен е добре, че трасето минава отсам, тъй като в случай че това в действителност е Скаптопара, на който това е покрайнината, в случай че е по този начин, той ще се развие горе по хълма и там ще бъдат същинските, огромни и съществени открития ", разгласи Банов.

През уикенда мястото посети и министър председателят Бойко Борисов, който даде обещание, че строителството на автомагистралата ще спре за към два месеца, с цел да могат археолози и инженери да намерят решение.

Според локалните обаче строителството продължава.

„ Има възбрана, персонално съм я чул от премира, за строителство. Вероятно се запечатва това, което е направено. Няма никаква алтернатива да се продължи строителството. Магистралата ще мине от горната страна, в случай че има такава опция. Това е въпрос на научна оценка. Първият приоритет е опазване на археологията ", разяснява Банов.

На съвещание на общинския съвет на Благоевград ще се взема решение дали в града ще има референдум за разкопките на Скаптопара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР