Ако намерим начин да изнесем трафика извън Кресненското дефиле и

...
Ако намерим начин да изнесем трафика извън Кресненското дефиле и
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Ако изнесем „Струма“ от Кресна, към 2029 г може да имаме скоростна връзка Кулата-Видин

Ако намерим метод да изнесем трафика отвън Кресненското дефиле и стартираме плана за създаване на последния сектор от автомагистрала „ Струма “, към 2029 година бихме могли да имаме скоростна връзка сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ и Видин. Това сподели пред депутатите от парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, представен от пресцентъра на ведомството.

Той изясни, че в петък ще бъдат изпратени отговори на получения в края месец декември 2023 година от Европейска комисия въпросник за плана.

 

„ Надяваме се след осъществяване на техническа среща да получим позитивно решение от Европейска комисия “, сподели още Цеков. Министърът осведоми още, че има мнение от Министерство на околната среда и водите, че капиталовото решение е възможно за реализация и до края на месеца ще бъдат импортирани документи за преценка на нуждата от нов Оценка на въздействието върху околната среда, след което – през месец април, ще може да стартират дейности по планиране.

„ Предстои възлагане на социална поръчка за разработване на вид и за второ платно отвън дефилето “, уточни Андрей Цеков. Той бе безапелационен, че планът е необходим на България и би трябвало да се случи по най-хубавия метод.

„ Представени са 5 идейни решения за трасе. Одобрен е единствено един. По инструкции на Министерство на околната среда и водите е направен и втори. Чакаме оценка. Надяваме се сагата с трасето да завърши идващите 2 месеца и да се разпореди планиране “, сподели още районният министър в отговор на въпрос за бъдещата автомагистрала „ Черно море “.

По отношение на плана за доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ Андрей Цеков подсети, че със Закона за държавния бюджет са обезпечени средства за превъзмогване на претенциите за стопанска нетърпимост на компаниите, с които „ Автомагистрали “ ЕАД има подписани контракти. „ Направена е сметка за нужните средства. Първо, ще се сключат съглашения за индексация на цените, а по-късно – контракти сред „ Автомагистрали “ ЕАД и контрагентите ѝ “, сподели той.

 

Министърът добави, че чака строителството да бъде рестартирано в секторите с издадени позволения за градеж при започване на строителния сезон и през тази година да се работи най-малко по 5 от тях. „ Убеден съм, че тази година ще успеем да усвоим всички средства в бюджета, да пуснем сектор 1, евентуално и сектор 3 и да разгадаем териториално-устройствените въпроси във връзка с установените свлачища и да се действа издаването на позволения за градеж “, уточни министърът.

В отговор на различен въпрос той заяви, че се направи инспекция дали има опция за допускане на отклоняване от отстоянието, с цел да се осъществя значимият план за Югоизточен обход на Пловдив и обясни, че въпросът е обвързван с нахлуване на подробния организационен проект (ПУП) за трасето в сервитута на жп линия. Проблемът може да се реши с разработване на нов Подробен устройствен план, което значи година и половина строителството да не стартира, макар че има определен реализатор. Според втората опция, министърът на районното развиване и благоустройството има право да позволява отклоняване от нормите за отстоянията, само че министърът на превоза няма – т.е. би трябвало законодателна смяна. Затова работната група ще излезе с решение.

Около 69% от ВиК плановете по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ бяха изпълнени. Успяхме да спасим много средства от 1,111 милиарда лева първичен бюджет да останат нефункционални. Част от плановете бяха фазирани. Това, което не съумяхме да спасим – 22 млн. лева, от които голяма част са генерирани от водния план на Видин, почнал 2023 година, сподели още Андрей Цеков.

 

И изясни, че за превъзмогване на обвързваните с инфлацията проблеми на операторите е предоставено оборотно финансиране и още 15% за индексиране, отвън направеното от Управляващия орган на ОПОС в размер на 15% от цената на плановете. Министърът обаче обърна внимание, че това не взема решение проблемите на ВиК бранша, който работи в изискванията на контролиран пазар и обществена търпимост на цените.

По отношение на заложените в Бюджета за 2024 година общински планове, досега подадените заявки в Министерство на регионалното развитие са 300, стана ясно още от думите на Цеков. Той добави, че всеки ден постъпват нови. Към сключване ще пристъпим откакто се регламентират заплащанията, тъй като са планувани единствено предплатените, сподели министър Цеков в отговор на въпрос за финансовата стратегия за общински планове.

 

Той добави, че се планува да се заплаща 50% задатък при договорите за планиране, а останалите 50% – при подготвеност на плана. Условието е да има определен реализатор и платена гаранция. При контракти за строително-монтажни работи заплащането към общините ще е на три стъпки. Ще има 20% задатък при сключване на съглашението.

 

Първото междинно заплащане ще е при 25% изпълнени действия, без да се счита задатъкът. При 50% осъществяване на дейностите ще се платят още 35% от средствата по контракт, с които ще могат да се заплащат дейностите все още, както и да останат 15% за заплащания напред. Т.е. преди реализация на плана ще са платени към 90% от средствата. Последните 10% ще се превеждат след въвеждане в употреба. Целта е да се понижи финансовата тежест за дребните общини, тъй като мъчно ще намират средства да заплащат, изясни районният министър.

 

Предвидили сме междинни доклади да се подават за осъществяването на обект на тримесечна база. Министерство на регионалното развитие ежемесечно ще рапортува на МФ за осъществяването на обекта, сподели още Андрей Цеков. И добави, че се чака разпоредбите да бъдат признати до края на януари, след което да стартира сключване на съглашения с общините.

В отговор на въпрос за процедурата за повишение на енергийната успеваемост на жилищни здания със средства от Плана за възобновяване и резистентност – Етап I, районният министър уточни, че класиранията и всички документи са оповестени в ИСУН. Той добави, че би трябвало да влязат в действие актовете, с които е утвърдено или отказано класирането, след което може да се пристъпи към подписване на контракт с утвърдените.

Средствата не стигат. 1,129 милиарда лева покриват по-малко от ¼ от подадените здания, 2178 здания остават в авариен лист за над 2 милиарда лева, уточни министърът. Андрей Цеков съобщи, че процедурата може да бъде подкрепена. Той изрази оптимизъм, че вторият стадий от нея, който е с бюджет 282 млн. лева и планува 20% самоучастие, също ще бъде изпълнен. Министърът заяви, че към този момент са подадени 60 плана за 14 млн. лева, след което обясни и другите налични все още благоприятни условия за финансиране на такива ограничения. Андрей Цеков бе безапелационен, че потребността от ограничения за енергийна успеваемост на жилищните здания е потвърдена и би трябвало да се структурира ясна стратегия за оставащите 1500 здания.

Министър Цеков заяви още, че единствено 3 са получените съответни сигнали, които желаят преразглеждане на енергийните документи на здания. Той обаче обърна внимание, че Министерство на регионалното развитие не е надзорен орган по тяхната меродавност. Затова още в хода на процедурата 1217 енергийни документа, в които е заявено реализиране на клас А след осъществяване на енергоспестяващите ограничения, са подадени към АУЕР за инспекция. Всеки получен коментар е упълномощен. По реда на Административнопроцесуален кодекс може да се апелира пред съда, сподели министърът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР