Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора

...
Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора
Коментари Харесай

Ако референдумът в Македония се провали, ще спечели Русия

Ако на идния референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в разногласието за името, тяхното приемане в Европейски Съюз и НАТО ще бъде блокирано за дълъг интервал. Това е, което желае Москва и заради това явно се намесва в Македония , разяснява в. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„ Русия няма да бъде изключително смутена от предизвестието на министъра на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис да не се намесва в Македония. Защото за Москва залогът в тази страна е доста огромен: в случай че на референдума в края на този месец тамошните жители отхвърлят постигнатото съглашение с Гърция за името, по-нататъшно доближаване на Македония с НАТО и Европейски Съюз ще бъде блокирано за дълъг интервал “, написа FAZ в разбора за ситуацията в Македония преди референдума на 30 септември.

Вестникът счита, че след неуспеха на напъните на Москва да попречи на Черна гора, вероятно отменяне на контракта за името на идния референдум в Македония ще значи триумф за съветските проекти - да се предотврати по-нататъшно разширение на НАТО на Балканите.

„ А Москва ще продължи в същия дух - както преди промяната на властта в Скопие предходната година, когато поддържаше тогавашната авторитарно-националистическата власт в Македония, която подклаждаше антизападни настроения и докара страната до изолираност. Ето за какво е значимо дейностите на Москва в Македония да бъдат наричани с същинските им имена. Но по-важното е това, което водещи политици от Европейски Съюз, в това число и канцлерът Меркел, са създали през последните седмици при визитите си в Македония: пробваха се да отворят очите на македонските жители за огромната изгода, която ще имат от решаването на разногласието за името “, заключава FAZ.

Превод: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР