Ако моделът на тютюнопушенето по целия свят не се промени,

...
Ако моделът на тютюнопушенето по целия свят не се промени,
Коментари Харесай

В Световния ден на борба с пушенето - какви са тенденциите

Ако моделът на тютюнопушенето по целия свят не се промени, повече от 8 милиона души годишно ще умрат от заболявания, свързани с използването на тютюн до 2030 година. Пушенето на цигари е причина за повече от 480 000 смъртни случая годишно в Съединените щати, като повече от 41 000 смъртни случая вследствие на т.нар пасивно пушене. Това сочи статистика на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати, която беше оповестена в Международния ден за битка с тютюнопушенето (31 май).
Специалистите от центъра са безапелационни - пушенето е водеща причина за предотвратима гибел.
Според данни на центъра, сега в международен мащаб използването на тютюн предизвиква повече от 7 милиона смъртни случая годишно.
Негативните последници от тютюнопушенето за феновете на цигарите в действителност са извънредно доста. Цигареният пушек може да докара до съществени проблеми и при " пасивните пушачи ". Особено уязвими в това отношение са бебетата и децата. Новородените, изложени на нездравословното влияние от токсините от тютюневия пушек, посредством майчино тютюнопушене или майчино излагане на второстепенен тютюнев пушек, постоянно изпитват понижен напредък и функционалност на белите дробове. Малките деца, изложени на второстепенен тютюнев пушек, са изложени на риск от поява и обостряне на астма, пневмония и бронхит и чести инфекции на долните дихателни пътища.
Проф. Кристов Цилински, началник на European Academy Cancer Center във Виена, се причислява към апелите в днешния ден да намалите или спрете цигарите още през днешния ден. Според него номер едно рисков фактор за всички типове ракови болести остава тютюнопушенето. Най-висок е рискът от рак на белия дроб. Въпреки това обаче е значимо да се знае, че даже и върлите пушачи биха понижили риска от болестта на половина през идващите 10 години, в случай че спрат да пушат в този момент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР