Ако мобилният ни оператор едностранно увеличи месечната ни такса ще

...
Ако мобилният ни оператор едностранно увеличи месечната ни такса ще
Коментари Харесай

Разваляме договора си с мобилен оператор без неустойки, ако вдигне таксите

Ако мобилният ни оператор едностранно усили месечната ни такса ще имаме право да прекратим контракта си с него без неустойки. Това плануват  в Закона за електронните известия (ЗЕС), импортирани от депутати от ПП-ДБ. 

Припомняме, че преди ден мобилният оператор А1 разгласи, че готви промени на договорите си, съгласно които потребителите ще могат да се откажат от своя контракт без неустойки при индексация от 2025 г нататък. В законопроекта обаче подобен период не е подложен.

Вносителите на законопроекта предлагат нова редакция на член 229, алинея 3 Западноевропейски съюз, която гласи: " Всеки контракт за електронни съобщителни услуги, разнообразни от междуличностни съобщителни услуги без номера и разнообразни от услуги за транспорт при свързване машина-машина, може да бъде преустановен при едностранно нарастване на цените по контракта заради индексация или други аргументи от предприятието с съобщение от крайния ползвател, изпратено не по-късно от един месец след датата на приемане на първата фактура, включваща увеличени цени. Договорът се смята за преустановен от датата на приемане на уведомлението от предприятието ".

Предвижда се преди всяко едностранно нарастване на цените на месечните абонаментни такси телекомите да осведомят клиентите си за методите на преустановяване на контракта.

" Преди автоматизираното превръщане на контракта в неопределен, както и преди едностранно нарастване на цените на месечните абонаментни такси, заради индексация или по други аргументи, предприятията осведомят крайните ползватели навреме, по понятен метод и на дълготраен притежател за приключването на периода на договорните връзки и за методите за преустановяване на контракта. Едновременно с това предприятията предлагат на крайните ползватели най-хубавите цени за употребените от тях услуги. Предприятията дават на крайните ползватели най-малко един път годишно информация за най-хубавите цени ".

В претекстовете към законопроекта са изброени повече от 10 основни казуса в практиките на мобилните оператори:

Мобилните оператори афишират целия период на договорите със своите консуматори - физически лица и бизнеса, който е до 2 година по закон, за промоционален и откакто той изтече, месечната такса става доста (понякога двойно) по-висока, при което потребителят е заставен да отиде и да подпише още веднъж промоционален контракт. Това като цяло значи, че на процедура няма промоция тъй като по-ниските такси работят непрекъснато. По този метод промоционалните цени на процедура се трансформират в общоприети. Последните в действителност не се ползват, а са избрани единствено с цел да служат като бенчмарк за пресмятане на промоционалните.

В споразуменията сред КЗП и мобилните оператори от 2016 година е посочено, че всеки консуматор има право едностранно да приключи предварително своя контракт като заплати 3-месечни вноски като обезщетение. Операторите обаче постоянно изискват и едномесечно предупреждение, което е настрана от трите месеца по закон, т.е. калкулират общо 4-месечно обезщетение.
 И A1 подвига (част от) таксите с 9,5%, само че ще компенсира засегнатите
И A1 подвига (част от) таксите с 9,5%, само че ще компенсира засегнатите

Телекомът анонсира и промени в договорите на клиентите си - абонаментът ще поевтинява при дефлация

Мобилните оператори пресмятат дължимите вноски за обезщетение не в размера, в който са били по контракта в промоционалния интервал, а в този който вноските биха били след неговото приключване, т.е. по общоприетия размер, който е много по-висок.

Ако консуматор, дружно с контракта за мобилни услуги, има закупено и устройство, което е на погашение по промоционална цена, което е всеобщият случай, при преустановяване на контракта операторите калкулират цялостната непромоционална цена на устройството.

Според член 229а, алинея 3 от Закона за електронните известия (ЗЕС), когато краен ползвател има правото на законово съображение да приключи контракт за социална електронна съобщителна услуга, друга от междуличностна съобщителна услуга без номер, преди края на контрактувания период, той не дължи друга отплата, с изключение на за непокътнатото субсидирано извънредно устройство. Тъй като няма легално определение за " законово съображение ", същите се извеждат от общия Закон за отговорностите и договорите, съгласно който такова съображение може да е несъблюдение на една от страните по контракта, гибел на потребителя, преустановяване по взаимно единодушие, приключване на периода на контракта и други сходни. Извън тези случаи срочен контракт може да бъде преустановен от потребителя единствено при възнаграждение на неустойки.
 А1 е индексирала нелегално таксите, реши на първа инстанция пловдивският съд
А1 е индексирала нелегално таксите, реши на първа инстанция пловдивският съд

Решението се апелира от телекома

Предсрочно преустановяване на договорите посредством малко текстово известие (SMS). Западноевропейски съюз планува (чл. 230), че при промени в договорните условия, в това число промени в общите условия, крайните ползватели имат правото да прекратят подписания от тях контракт без спомагателни разноски. В тези хипотези доставчиците са длъжни да уведомяват крайните ползватели за всички промени в договорните условия, в това число промени в общите условия, в период не по-кратък от един месец преди влизането им в действие. и по едно и също време с това да ги осведомят и за правото им да прекратят контракта си без спомагателни разноски, ако не одобряват новите условия.

Правото на преустановяване на контракта се упражнява в период един месец след уведомлението. Западноевропейски съюз показва, че уведомяването се прави по явен и обстоен метод на дълготраен притежател. Законът позволява Комисията за контролиране на известията (КРС) да дефинира метода и формата на уведомяването, като с последните промени от 2023 година на нейните Общи условия при реализиране на публични електронни известия, е планувано, че операторите уведомяват крайния ползвател посредством:
писмо, изпратено до адреса на крайния ползвател като кореспондентска пратка; електронно писмо (e-mail), изпратено до посочен от крайния ползвател адрес на електронна поща; или кратко текстово известие (SMS) или известие посредством различен тип технология, което да може да бъде съхранено на крайното устройство на крайния ползвател. В случай че мобилната гласова услуга на крайния ползвател не включва опция за приемане на такива известия, предприятията уведомяват крайния ползвател по първите два метода. Операторите за длъжни да оформят уведомлението като обособен и независим документ (писмо, електронно писмо, малко текстово известие (SMS) или известие посредством различен тип технология), което не е ясно какво тъкмо значи. При изпращането на известие посредством различен тип технология предприятията следва да могат да подсигуряват, че крайният ползвател е съответно известен, което също не е ясно какво тъкмо значи.  Vivacom подвига цените на месечните абонаменти
Vivacom подвига цените на месечните абонаменти

От 1 февруари

Допълнителните услуги, към които потребителят се оказва абониран с сключване на контракта за мобилни услуги. Много постоянно в практиката спомагателни услуги се задействат като част от изискванията на контракта за мобилни услуги. Те нормално не са част от тарифния проект, за който се подписва договорът и най-често се дават с безвъзмезден експериментален интервал. След приключването му, обаче вместо автоматизирано да се прекратят, те стават платени и внезапно клиентите получават повишена месечна сметка. Тази процедура е проблематична, тъй като постоянно при подписването на договорите тези услуги биват представяни само като безвъзмездни, без да се изяснява, че след избран интервал от време ще стартират да се начисляват такси и за тях. Това е образец за по този начин наречените авансово маркирани полета. На потребителя не му е обещано правото да избере дали желае тези услуги да са част от неговия контракт или не. Те просто са включени към него, без той да дава настрана единодушие за тяхната активация.

По време на промоционален интервал за използването на платени спомагателни услуги, постоянно потребителят въобще не схваща за тях и надлежно не знае, че заплаща тъй като не знае че ги употребява, просто тъй като месечната му такса е по-висока с един или два лв..

След като горният промоционален интервал изтече, внезапно месечната такса скача осезаемо и потребителят стартира да търси пояснение, както и опция да приключи използването на услуги, за които за първи път схваща, че е имал по своя проект. Тогава постоянно се демонстрира проблем 6 нагоре, като се оказва, че мобилният оператор е извършил условията на закона и Общите условия на КРС като е изпратил съобщение до него по отношение на приключването на безплатния интервал и по отношение на опцията му да приключи абонамента за неползваните услуги с SMS. Срокът за преустановяване без неустойки, обаче е изминал тъй като уведомлението не било забелязано и прочетено от потребителят, който изключително в случай че е по-възрастен и не борави добре с механически средства е допустимо въобще да не е схванал, че е получил такова известие.
 Yettel е третият телеком у нас, който подвига цените
Yettel е третият телеком у нас, който подвига цените

Трета поредна година на " индексация "

Мобилните оператори в България са с огромен брой налагани наказания за нелоялни търговски практики от Комисията за отбрана на потребителите. Санкциите, обаче нямат възпиращ резултат, тъй като техните размери са прекомерно ниски спрямо приходите, кои го операторите генерират от използването на тези практики.

При едностранна индексация на цените по договорите от доставчиците па електронни съобщителни услуги, разнообразни от междуличностни съобщителни услуги без номера и разнообразни от услуги за транспорт при свързване машина-машина услуги от страна на доставчиците, потребителите нямат опция да се откажат от тях без неустойки. Основната концепция на закона, с въвеждането на двугодишния период на договорите е ценова непоклатимост и предвидимост, която употребява и двете страни. Когато мобилните оператори решат едностранно да покачват цените на услугите, те напущат полето на тази концепция. в който случай потребителите следва да имат реципрочната опция да се откажат от своите контракти оптимално елементарно и бързо и без спомагателни усложнения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР