Ако Марк Зукърбърг и Илон Мъск продължат със странния си

...
Ако Марк Зукърбърг и Илон Мъск продължат със странния си
Коментари Харесай

Мъск срещу Зукърбърг, но не в клетка. Битката вече е спечелена

Ако Марк Зукърбърг и Илон Мъск продължат със странния си проект да се бият в клетка, основателят на Фейсбук най-вероятно ще победи, позволяват специалисти по залозите, представени от Reuters.

Но какво би станало, в случай че ръководените от бизнесмените компании Meta и Tesla се изправят в теоретична битка? Компанията на Мъск евентуално ще излезе отпред.

Предимството на Tesla стартира още при претеглянето на кантара. Пазарната капитализация на производителя на електрически автомобили, възлизаща на към 800 милиарда $, е с близо 100 милиарда $ по-голяма от тази на обществената мрежа на Зукърбърг.


Reuters Graphics Reuters Graphics

И въпреки че Meta е по-голяма по доходи, Tesla пораства по-бързо. Анализаторите, интервюирани от Refinitiv, чакат до 2025 година горните линии на двете компании съвсем да се изравнят.

А от позиция на вложенията Мъск получава премията. Един $, вложен в борсовия дебют на Фейсбук през 2012 година, в този момент коства 7,45 $. Същият $, вложен по същото време в Tesla, в този момент коства 144 $.

Що се отнася до финансите, тези на Meta са по-мускулести, отбелязва Reuters.

Компанията разполага с 37 милиарда $ в брой и търгуеми скъпи бумаги. Собственият доларов ресурс на Тесла се натрупва, само че Зукърбърг е надалеч по-напред, генерирайки 116 милиарда $ кумулативен свободен паричен поток през последните 5 години и изпращайки 96 милиарда $ от тях на акционерите посредством назад изкупуване.


Reuters Graphics Reuters Graphics

Равносметката дотук е по един рунд за всеки. След това обаче идва ръководството.

Зукърбърг има акции със супер глас в Meta, което значи, че акционерите не могат да създадат доста, в случай че той пропилее ресурсите им.

Неговият опит в построяването на " метавселена " за виртуална действителност докара до оперативна загуба от близо 14 милиарда $ през предходната година. Акционерите се оплакаха от това, само че нямат доста други благоприятни условия.

Мъск също държи акционерите в крачка, само че по разнообразни аргументи. Той има единствено 13% от компанията си, само че бордът на Tesla е цялостен със съдружници, а корпоративният устав затруднява измененията.

Ключовият миг не е в силата, а в тактиката.

Както Tesla, по този начин и Meta се пробват да преобразят света. Но стремежите на Meta в региона на виртуалната действителност се сблъскват със мощната конкуренция на още по-големи играчи като Apple. Платформата на Фейсбук е застрашена от TikTok, а нововъведенията на Зукърбърг са лимитирани от регулаторните органи, които се опасяват от господството на компанията.

Междувременно Tesla трансформира физическия свят. Нейната мрежа за зареждане на коли може да се трансформира в съществена част от инфраструктурния гръбнак на Съединени американски щати, а производството на акумулатори може да зарежда освен колите, само че и електрическата мрежа.

Правителствата желаят това, което Мъск продава; това не е по този начин за Зукърбърг. Тази смяна в играта накланя салдото в интерес на Tesla, без значение кой господства в клетката.

На 20 юни основният изпълнителен шеф на Tesla Елон Мъск написа в Twitter, че е подготвен " да се бие в клетка " с шефа на Meta Platforms Марк Зукърбърг, напомня Reuters. Мъск направи този коментар в отговор на изявления за създаване от Meta на обществена медийна платформа, конкурентна на Twitter.

Впоследствие Зукърбърг разгласява пост " Изпрати ми локация " в притежаваната от Meta платформа Instagram. По-късно Мъск написа в Twitter " Октагонът на Вегас ", визирайки място, употребявано за осъществяване на дуели по смесени бойни изкуства, отбелязва организацията.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР