Ако кожата на лицето ви е суха, често се зачервява

...
Ако кожата на лицето ви е суха, често се зачервява
Коментари Харесай

Помощ при проблемна кожа на лицето

Ако кожата на лицето ви е суха, постоянно се зачервява и страда от възпаления, може да става въпрос за невродермит, купероза, розацея или друго заболяване. В случая могат да оказват помощ домашно приготвени противовъзпалителни и успокояващи лечебни средства, които да подтикват лекуването и да подобрят положението на кожата ви.

Общо предписание е, че сензитивната кожа би трябвало да бъде дразнена колкото е допустимо по-малко. За всекидневното й разчистване следва да се употребяват единствено меки средства с неутрално рН. Кожата не трябва да се мие с прекомерно студена или гореща вода, а постоянно с хладка, по-късно би трябвало да се подсушава деликатно с мека забрадка и леко абсорбиране на водата с потупване, а не с жестоко търкане. Пилингите с твърди частици са табу, както и употребяваните за масажи стимулиращи кръвообращението средства като алкохол, камфор или ментол. Поддържащата грижа за кожата би трябвало да бъде деликатно подбрана съгласно самостоятелната търпимост. По принцип кремовете е добре да съдържат повече вода, в сравнение с масла, защото колкото повече мазнини попаднат върху кожата, толкоз по-голям е рискът от задържане на топлота, което от своя страна предизвиква зачервяване. Препоръчва се също целогодишно използване на препарати със слънцезащитен фактор под формата на лека емулсия или гел.

Предпазен щит за кожата

При цялостното лекуване и грижа за сензитивна или проблематична кожа на напред във времето е нейното усмиряване и прекъсването на възпалителните процеси. Съществуват средства за натурална терапия, които са доста подобаващи за поддържащо лекуване, като облекчават недоволствата и трайно усъвършенстват положението на кожата. За оптимална терапия обаче постоянно би трябвало да се търси консултация с кожен лекар. Охлаждащи компреси могат да се слагат върху засегнатите сектори всеки ден. Много подобаващи за задачата са лечебните растения със стягащи съставки, които образуват самобитен „ предпазен филм “ върху кожата. Те могат да бъдат със мощен черен чай или с запарка от дъбова кора, която е с по-интензивно деяние.

За усмиряване на кожата оказват помощ също билки с противовъзпалителен резултат. За лечебно налагане се смесват по 1 ч.л. изсушен и наситнен цвят от лайка и невен, заливат се с половин литър вряща вода и се оставят да се запарят под похлупак за към 15 мин. В охладената запарка се потапя памучна забрадка, изстисква се и се слага върху лицето. Отстранява се след 10-15 минути. Чаят е подобаващ също за ежедневно измиване на лицето. Едновременно лечебно и почистващо деяние за кожата има и коренът от пирей. От него също може да се подготви разтвор за плакнене и налагане на лицето. За задачата 2 с.л. нарязан на ситно корен се заливат с половин литър студена вода и се оставят да престоят 5 часа. След това извлекът се кипва, вари се 1 минута и се прецежда. Използва се след изстудяване до стайна температура.

Цялостно лекуване

Добър успокоителен резултат имат и маските за лице с хума или обезмаслена извара, които паралелно с това обезпечават кожата с влага. Важно при използването е маската с хума да не се оставя върху лицето до цялостното й изсъхване, а да се отстранява с хладка вода, до момента в който е още влажна, в противоположен случай стартира да извлича вода от кожата и я изсушава. Успоредно с външно прилаганата натурална терапия е рационално да се предприеме също вътрешно билколечение. Пречистващите кръвта чайове поддържат организма при пречистване от токсини. За задачата са подобаващи лечебни растения като хвощ, див чесън, коприва, глухарче или дива теменуга.

Лечебна маска с хума

Съставки: 3 с.л. лечебна хума.
Приготвяне: Хумата се разбърква с 2 с.л вода до приемането на гъста паста.
Употреба: Пастата се намазва на пълен собствен върху лицето, като се пропущат зоните към очите и устните. След 10 – 15 минути хумата се отстранява с хладка вода, лицето деликатно се подсушава и намазва с хидратантен крем. Маската не трябва изцяло да изсъхва, тъй като ще стартира да извлича вода от кожата. Може да се ползва 2 до 3 пъти на седмица.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР