Ако изпитвате носталгия по уокмените и касетофоните или ви е

...
Ако изпитвате носталгия по уокмените и касетофоните или ви е
Коментари Харесай

Компанията, която все още прави касетки

Ако изпитвате носталгия по уокмените и касетофоните или ви е мъчително за положителните остарели времена, когато записвахме песни от радиото, можем да ви зарадваме с новината, че касетките не са си отишли напълно. Или по-скоро, че се завръщат от ден на ден и повече.

 Original Sony Walkman TPS-L2

Продажбите на ретро записи са скочили до небето през последните няколко години. От 2017 година броят на касетите, продадени в Съединени американски щати, се усилва с двуцифрени проценти всяка година (33% от 2019 до 2020 г.). В Обединеното кралство пък продажбите са се нараснали със 103% единствено за първата половина на 2020 година, съгласно Official Charts Company, която назовава касетката „ най-необичайното завръщане на музикален формат “.

Изпълнителите са принудени да анулират участията си, само че въпреки всичко би трябвало да извадят нова музика – касетите оферират един на ниска цена метод това да стане. Друг способствуващ фактор е характерният тон, който форматът създава.

 UniversumUNAM47

Магнетофонни ролки

Касетофоните навлизат на музикалната сцена през 1963 година, изобретени от холандския инженер Лу Отенс, който по това време е началник на създаването на нови артикули във Philips. Той желае да измисли метод да понижи магнетофонната ролка, която е към 15 до 25 сантиметра в диаметър, до размер, по-достъпен и удобен за ежедневните консуматори. Изобретението му е пуснато за първи път в Европа на Берлинското радиошоуто, а по-късно отива в Съединените щати през 1964 година

Касетките работят, като пускат магнитно заредена целофанова лента под електромагнитна глава, която изпраща електромагнитни импулси към високоговорителите. Тъй като касетите улавят всичко в стаята по време на запис, звукът може да има леко шумене, а заради рестриктивните мерки в записа и във самия формат, високите високи и ниските баси могат да бъдат малко размити. За някои слушатели този отчетливо кален или килнат тон въодушевява носталгия.

 Maxell compact cassette boxes, 60 and 90 minutes

„ Ушите ви са аналогови “, споделя Степ. „ Светът към вас е аналогов. Когато чуете музика и става въпрос за същински реализатор, група или оркестър, вие чувате всички равнища на всички честоти през всяка милисекунда. Ушите ви са основани да слушат подобен тон. Нарича се хармонии. Но в един дигитален запис няма хармонии, няма пластове тон. Вие слушате преобладаващата периодичност на всяка милисекунда. “

„ Тези нови клиенти на формата са част от поколението на цифровата музика “, изяснява още Степ. „ Но казусът е, че цифровата музика има по-лош тон, защото файловете са мощно компресирани. Освен това слушалките не са най-хубавите високоговорители. “

„ Колкото по-висока е честотата на дискретизация (скоростта, с която се обработват сигнали) на дигитален запис, толкоз по-добре звучи той “, прибавя Степ. „ Тъй като честотата на семплиране към този момент е задоволително висока, цифровият запис стартира да се приближава до аналоговия. Дигиталният запис е просто цифрова картина на аналогов запис. “

Стив Степ и неговият татко, Уорън, откриват National Audio Company през 1969 година, снабдявайки s магнетофонни ролки звукозаписни студия и радио и телевизионни станции. Двамата избират град Спрингфийлд за място на своя бизнес, тъй като и двамата са израснали там и тъй като централното местонахождение на града го прави съвършен за изпращане на продуктите им в цялата страна. Аудиокасетите бързо стават известни по това време, тъй че компанията стартира да продава и такива, като купува празни пластмасови касети и магнитна лента от по-малки компании в цялата страна, с цел да ги създава. През 70-те и 80-те години на предишния век те продават от 10 до 15 милиона празни касетки годишно, заемайки първо място в сектора.

Много преди музикалните касети да доближат своя връх в края на 90-те години, обаче, стартира да назрява една нова технология. Американският физик Джеймс Ръсел изобретява компакт дискове през 1979 година, а до 1980 година Sony и Philips си сътрудничат, с цел да основат функционален диск, на който да се записва музика. Компактдискове са пуснати в Япония през 1982 година от Sony, която по-късно ги занася и в Съединените щати на идната година. Тъй като те също набират известност, фирмите последователно стартират да стопират производството на магнитната лента, нужна за касетките. Но семейство Степ са видели към този момент по какъв начин музикалните капризи идват и си отиват, а по-късно се връщат още веднъж. Те не престават да вършат празни касети, поддържайки постоянни годишни продажби, като употребяват доставките на магнитни ленти, които бяха получили през последните години.

До 2016 година, две години след затварянето на последния им снабдител на лента в Южна Корея, доставките им пресъхват и светът е изправен пред дефицит на лента. National Audio Company, вместо да се помири с края, купува съоръжение от 80-те години на предишния век, ремонтира го и стартира да създава своя лична магнитна лента през 2018 година Днес компанията създава 25 до 30 милиона касети годишно – което прави ги най-големият производител в света и единственият производител на магнитна аудио лента в Съединените щати.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР