Ако изберете София за идващите празници, а освен дългия уикенд

...
Ако изберете София за идващите празници, а освен дългия уикенд
Коментари Харесай

Боянската църква: хем е близо, хем не я познаваме - slava.bg

Ако изберете София за идващите празници, а с изключение на дългия уикенд в златната българска есен си има и мотив – Деня на столицата на 17 септември, можете да се почувствате огромни пътешественици не толкоз в пространството, само че сигурно във времето.

Всички сме чували за Боянската черква и знаем, че ни е „ под носа”, само че малко на брой от нас са посещавали това неповторимо място. Разходката до нея е лесна – стига се даже с градския превоз с актуализирани и по-удобни рейсове по линия 63 или (особено за гостите на София тази информация е съществена) с автомобил по новоремонтирания бул. България, след това вляво на първото кръстовище след моста на Околовръстното шосе, след това вдясно и съгласно табелите. Намира се елементарно, има места за паркиране и то не в пясъчник, както е край доста наши туристически атракции.

Храмът е ситуиран в ограден парк, впечатляващо добре поддържан и доста прелестен, изключително при хубаво време, макар усойната околност. Човек си избира дали да употребява помощ от гид или самичък да опознае невероятния културен монумент.

Основите на Боянската черква са положени преди 1000 години : през първата половина на XI в., на границата сред края на Първото българско царство и Византийското господство. Тя става монумент от Световното завещание на ЮНЕСКО поради феноменалните стенописи от XIII в. – епохата на Втората българска страна. 70 години преди Джото и неговата популярна Целувка на Юда в Падуа те показват реалистична живопис , друга от средновековната схоластичност.

Чувството да се следят стенописите в Бояна в действителност е неповторимо, изключително Тайната вечеря, която е много изненадваща и има за акцент нещо на масата, за което човек дълго се чуди какво е – хиперболизирана скилидка чесън, глава на риба или друго... Човек попада под такава магия, че като че ли чува дъха си и несъзнателно го сдържа. Стъписването в действителност кара кожата да настръхне. Неописуемо е .

На излизане съжалява, че пространството, въпреки и наситено с живопис, е толкоз малко. И, към този момент прекрачил назад прага на преддверието, стартира да осмисля обстоятелствата.

По това време това е фамилен храм, част от резиденцията на локалния шеф Севастократор Калоян – братовчед на цар Константин Асен. Заради това надписите на стената, датирани от 1259 година приказват за Калоянова черква. А управникът и брачната половинка му Десислава са изобразени във фреските, придобили международна популярност. През всичките 1000 години на съществуването си Боянската черква има жива традиция и непрестанно е употребена от християните в София .

Съвременните поданици на милионния град обаче рядко се сещат да отделят час – два от времето си и да се допрян до в действителност неповторимата просвета на нашите земи, може би тъкмо, тъй като световноизвестният монумент е на една ръка разстояние.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР