Ако искате да отгледате щастливи и психически издръжливи деца, не

...
Ако искате да отгледате щастливи и психически издръжливи деца, не
Коментари Харесай

Щастието не се състои в отсъствието на проблеми

Ако желаете да отгледате щастливи и душевен издръжливи деца, не им създавайте розов балон, в който да живеят. Това е един излъган свят, в който мама и тати вземат решение всички проблеми и дават обещание, че всичко ще е наред.

В живота не става по този начин.

Разбира се, до момента в който са напълно мънички, децата би трябвало да бъдат безусловно обичани и закриляни, да се чувстваш предпазени и в сигурност, само че родителите от време на време губим визия по кое време децата порастват и продължаваме да се държим с тях като безпомощни бебета и в една възраст, когато към този момент би трябвало да умеят доста неща и да бъдат по-самостоятелни.

Затова, в случай че желаете да отгледате щастливи и душевен издръжливи деца, не изграждайте един слънчев и безпроблемен свят, в който няма болежка, няма разочарования, няма отвод.

Най-доброто, което можете да извършите за децата си, е да им създадете привички за справяне със обстановката, умения за оцеляване в живота. Преди всичко не ги пазете от личните им усеща – дано се разочароват, дано получат отвод, дано поскучаят – оправянето с тези страсти им дава незаместим житейски опит, прави ги по-силни и им оказва помощ да израстват.

Когато спестявате на децата си всичко отрицателно, не ги учите на нищо и не им помагате по никакъв метод.

Реалният свят е цялостен с проблеми и никой не може да избяга от тях.  Ключът към щастието е в метода, по който се оправяме с тях. 

Не можем да се спасим от трудностите и да ги заобиколим, само че можем да се надигнем против тях, да ги преодолеем и да продължим щастливи нататък.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР