Ако искате да имате едно сочно и вкусно задушено пилешко

...
Ако искате да имате едно сочно и вкусно задушено пилешко
Коментари Харесай

Задушено пилешко в естрагонов сос

Ако желаете да имате едно сочно и вкусно задушено пилешко месо, то безусловно заложете на тази рецепта с естрагонов сос

Необходими Продукти

● пиле - цяло, към 1.7/8 кг разграничено на 8 порции
● моркови - 2 бр.
● целина - 1 филиз селъри
● шалот - 2 глави
● пилешки бульон - към 350 мл + 1 дафинов лист
● брашно - 2 с.л. универсално
● коняк - 100 мл или бренди
● балсамико - 2 с.л. фино
● сметана - 250 мл 30%
● естрагон - 1.5 с.л. изсъхнал, или връзка свеж
● дижонска горчица - 1 ч.л.
● сол
● черен пипер - надробен
● зехтин - 2 - 3 с.л. Екстра Върджин
● масло - 25 г, или 1 цялостна с.л.

Начин на подготвяне

Цяло пиле се обгорява с горелка от всевъзможни останали пера/перушина, в случай че има такива, може и да се употребява горяща свещ. Нарязва се на 8 порции дружно с кожата. Поставя се в тенджера с задоволително подсолена вода и 1 дафинов лист.

Ако се употребява прясна билка, то се отстраняват листата й резервират се за по-късно, а дръжките се завързват с канапче/памучен конец и се слагат в тенджерата. След като е готово сварено пилето, билката се изважда, по този начин ще има спомагателен мирис на естрагон, само че не е наложително. Оставя се за ври към 30 - 40 минути. Изважда се, бульонът се прецежда.

На ситно се нарязват зеленчуците, морковите, шалота и селърито. Оставят се настрани.

Парчетата месо се подправят със сол и надробен черен пипер и от двете страни. Посипват се с брашно и добре се разбъркват с ръка, с цел да полепне на всички места.

Голям тиган с нормално покритие се загряват 2 - 3 с.л. зехтин. Поставят се частите месо с кожата надолу и се запържват до приемането на златиста коричка и от двете страни. Изваждат се и се оставят на топло.

В същата лой, като се прибавя маслото, се прибавят се задушават нарязаните зеленчуци. Оставят се на сдържан котлон за към 3 - 4 минути при от време на време безредие. След като останат на лой, се деглазира с коняка, оставя се за минута и се прибавя балсамикото, и се прибавя прецедения бульон.

Оставя се на котлона за към 3 минути да ври, и се прибавя пилешкото месо, само че с кожата нагоре. Оставя се за 1 минута, като се залива със сос. Сваля се от котлона и по този начин приготвено се слага в затоплена фурна на 180 градуса, за към 30 минути.

Изважда се от фурната и се отстранява пилешкото месо в затоплена паница, а чинията се оставя в затоплената фурна само че без градуси.

Сосът от печеното се прецежда през цедилка в тигана. Прибавя се лъжичка дижонска горчица, разбърква се и се прибавя сметаната и билката. Подправя се със сол и още малко надробен черен пипер и се оставя на сдържан котлон да се редуцира за малко. Изважда се месото от фурната и се прибавя в тигана, като се залива със соса. Сваля се от котлона, порциите се подреждат в сервизна паница и се заливат със сос.

Естрагоновата билка е мощно ароматна и доста подобаваща към пилешко месо. Рецептата с пилешко е постоянно срещана във френската кухня, която може да се открие в крайпътно ресторантче или изтънчен подобен. Ястието е цялостно с аромати и добър усет.

Ако не може да се откри свеж естрагон, се употребява сушен, само че е значима, съществена съставна част и е наложителна, както и коняка/бренди и тъкмо той придава оня несравним мирис на. Ползва се добър, непокътнат алкохол, подобен който ще се сервира на посетители.

Насладете се уместно на Задушено пилешко в естрагонов сос!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР