Ако имате зеленчукови семена от миналата или от по-предни години,

...
Ако имате зеленчукови семена от миналата или от по-предни години,
Коментари Харесай

Проверете с вестник семената за разсад

Ако имате зеленчукови семена от предходната или от по-предни години, преди да ги заложите за разсад в ранчото, проверете тяхната кълняемост.

Обикновено това лишава от три до седем дни. Методът на инспекция зависи от семената на културата, която ще проверявате, поучават от agro-consultant.net.

Краставици

Направете 3% солен разтвор (30 г сол разперен в 1 литър вода). Изсипете семената от краставици. Изчакайте 5-10 минути. Семената, които изплуват, не дават отговор на стандартите и не са подобаващи за сеитба. Семената, които потънат на дъното, изплакнете под течаща вода и просушете на хартия.

Вземете дървени стърготини, полейте с вряла вода и ги оставете да се охладят, само че не изчаквайте да изсъхнат. Изсипете влажната дървесина в дребна кутия и разстелете на всеки 2 см семена от краставица. Поръсете ги от горната страна с дървени стърготини и леко притъпчете. Три дни по-късно можете да отчетете кълняемостта.

Зеле, пипер, домати, патладжан

За да тествате кълняемостта на семената на тези култури, ще ви е нужен вестник. Но за начало пригответе 5% солен разтвор (50 г сол разтворени в 1 литър вода). Изсипете семената в него, разбъркайте и след три до пет минути премахнете тези, които изплуват. Тези, които паднат на дъното, измийте и разстелете върху вестник, както при семената на краставиците.

Вземете пластмасова пръчица и я наелектризирайте, като я потъркате няколко пъти върху вълнена тъкан. Прекарайте тази пръчка над изсушените семена. Тези, които се залепнат за пръчицата, също изхвърлете, те също не са годни.

След това отрежете от вестника дълга линия с широчина 5-6 см. От едната страна поставете семената. Навийте вестника на ролка и го завържете в средата. Поставете го в буркан с вода (водата би трябвало да е 2 см от дъното). Семената от зеле ще поникнат на третия ден, а от чушки, патладжани и домати - на шести-осми ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР