„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще

...
„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще
Коментари Харесай

Борисов: България ще държи твърдо на темата за кохезионните фондове

„ Ако има нещо, за което България ще упорства и ще държи твърдо, това е тематиката за кохезионните фондове” , съобщи министър председателят Бойко Борисов на взаимната конференция в НДК с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Темата Балкани е и доста ясна, и Жан-Клод Юнкер след обиколката си ще каже и повече, само че моята дълбока увереност е, че (...) най-безрисковата за Европейски Съюз вероятност е да се построи инфраструктурата на Балканите – жп линии, автомагистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори (№4, №8, №10), по който да има тази съгласуваност.

Аз мисля, че освен не носи риск за Европейски Съюз, а ще даде опция за по-голяма конкурентоспособност, за повече вложения, за повече туризъм, за повече доближаване на културите и познаване на хората в целия съюз”, уточни Борисов, съобщи bTV.

Премиерът благодари за работата по газовия хъб, който дава опция на България да бъде център освен за систематизиране на газа, само че и за доставките на друг газ.

„ Благодаря на комисаря Шефчович (Марош Шефчович, с сектор Енергиен съюз, бел. ред.), благодаря на Жан-Клод Юнкер, тъй като точно това, което са създали, за европейския газов хъб „ Балкан “ – той дава опция България да не бъде осъдена, да не бъде изолирана и да се възвърне правдата и България да бъде център освен на газоразпределянето, само че и за доставките на друг тип газ. И вие може да видите, че с изключение на съветски, тук има азерски, има от локално произвеждане, има румънски (газ).

И когато приказваме газов хъб, към този момент не приказваме за пренос, а за същинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и фактически даването на опция България да се върне на мястото, където беше. Защото до момента в който бяхме най-лоялният член на Европейски Съюз, спазвайки и глобите, и искайки да запазим нашите другари от Украйна, тогава „ Южен поток “ се трансформира в „ Турски поток “ и изобщо ТАП (Трансадриатически газопровод), ТАНАП (Трансанадолският газопровод), „ Посейдон “ минаха през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия”, уточни Борисов.

Той благодари на Комисията, че съумя да отбрани и интереса на България, тъй като „ това да бъдеш предан не значи, че би трябвало да си осъден.”

„ Разбира се, и Турция, и Русия са огромни съседи на Европейски Съюз. Тези тематики би трябвало доста деликатно да се преглеждат. Моето мнение е, че би трябвало да се опитаме да възстановяваме връзките, само че, несъмнено, това е тематика на Съвета, тематика на всички сътрудници и ние ще бъдем постоянно солидарни с решенията, които се вземат там”, разяснява той в отговор на въпрос.

Какво сподели Жан-Клод Юнкер за влизането на България в еврозоната прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР