Ако има един очевиден често срещан здравословен проблем при жените,

...
Ако има един очевиден често срещан здравословен проблем при жените,
Коментари Харесай

Защо калцият се измива от тялото?

Ако има един явен постоянно срещан здравословен проблем при дамите, това безспорно е загубата на калций. Фактори като остеопороза, недохранване, генетична предразположеност, са виновни за това, че несъмнено количество от този значим минерал не се усвоява от тялото ни или калцият просто се отмива.

Как да помогнем на тялото да всмуква калций и да спре измиването му?

И в случай че си мислите, че калцият е нужен единствено за нашите кости и зъби, тогава доста грешите, тъй като в действителност той е основен детайл за осъществяването на разнообразни функционалности на тялото.

Калцият е нужен за вярното действие на сърцето, за улеснение на предаването на нервните импулси, за синтеза на хормони и като цяло за всяка клетка на нашето тяло.

Но какво тогава можем да създадем, с цел да помогнем на тялото ни да всмуква по-добре калция и да не го губи?

Както евентуално знаете, от време на време не е задоволително единствено да увеличите количеството употребявани млечни артикули и зеленчуци, защото в дълготраен проект, заради метаболитни фактори, калцият към момента ще се отделя от тялото посредством урината.

Но не се безпокойте. Ще ви дадем няколко потребни съвета по какъв начин можете да запазите този значим минерал в тялото си и да се насладите на високо качество на живот.

Фактори, които ни карат да губим калций

Ако се запитаме за какво калцият напуща тялото ни, първото нещо, за което ще се сетим, е остеопорозата. В живота на всяка жена идва този сложен, временен миг – менопаузата, когато тялото към този момент не може да създава същото количество калций, както преди.

Така започваме да губим калций, макар че тялото ни към момента се нуждае от него, с цел да извършва функционалностите си, и не си го набира, то стартира да го взема от костите и ставите (бедрени, коленни и др.). Оттук и честите фрактури, болки и други постоянно срещани проблеми. Но освен генетиката е виновна за това, че рано или късно ще страдаме от остеопороза, има и други фактори, които би трябвало да се имат поради:

 отмиване на калция

1. Диета с високо наличие на мазнини. Мазнините изхвърлят калция. Това е съвсем неизбежно. Без даже да го осъзнаваме, ние включваме в диетата си голямо количество мазнини (от разнообразни видове), което доста усложнява усвояването на калция от тялото ни. Понякога закусваме кисело мляко, обогатено с калций, само че по-късно на обяд ядем печено месо и други мазнини, които измиват преди малко пристигналия калций, предотвратявайки навлизането му в костната тъкан. Затова се пробвайте да поддържате верния баланс в диетата си и не злоупотребявайте с наситени мазнини (ако е допустимо, сведете потреблението им до минимум).

2. Балансиран банкет на протеини. Протеините са нужни, с цел да може калцият да „ потъне “ в тялото ни и да не се измие с урината. Трябва обаче да се внимава да не се прекалява с потреблението им, защото непотребното количество протеини в организма също води до загуба на калций. Опитайте се да поддържате баланс тук и изберете на първо място тези протеини, които се намират в зеленчуците. Що се отнася до животинските протеини, би трябвало да се даде желание на постно месо (пилешко, пуешко) и риба.

3. Начин на готвене. Вие решавате да си сготвите спанак или да извършите салата с водорасли, тъй като тези храни са богати на калций. Ще ги сготвите и ще сте уверени, че се грижите за здравето на костите си. Но, за жалост, това няма да е по този начин. Храните, приготвени на мощен огън или разредени във вода, губят множеството от минералите си. Какво е решението? Винаги, когато е допустимо, консумирайте пресни и сурови храни, изключително когато става въпрос за зеленчуци.

4. Висококиселинна диета. Кафето, захарта, подсладените питиета, модифицираните храни или прекомерно пикантните храни с доста подправки, сладкиши и други, подкиселяват мощно тялото ни, вследствие на което калцият не се усвоява. Поради тази причина е целесъобразно да се придържате към алкална диета и незабавно ще забележите доста усъвършенстване в благосъстоянието.

Ключови моменти за поддържане на калция в тялото ви

1. Кажете „ да “ на витамин D

Знаете ли, че хората, които живеят в страни с доста мокър климат, са склонни да страдат от недостиг на калций в организма? Това е по този начин, тъй като им липсва витамин D, който е нужен за естественото асимилиране на калция и задържането му в организма.

Разбира се, през днешния ден можете да си купите разнообразни млечни артикули, обогатени с витамин D, само че най-хубавият метод да го получите е слънчевата светлина и комплексните витамини, които се продават в аптеките. Говорете с Вашия доктор и разберете дали би трябвало да го приемате в допълнение или не.

2. Поддържане на баланс сред калций и фосфор

 за какво калцият се измива от тялото

В допълнение към храните, съдържащи калций, ние също би трябвало да подсигуряваме, че имаме задоволително фосфор в тялото си. Добавете следните артикули към постоянния си лист за извършване на покупки:

- артишок;

- магданоз;

- стафиди;

- гъби;

- кокоши яйца (особено жълтъци).

3. " Да " на хлорофила

Хлорофилът е може би най-хубавият метод за реализиране на съответно асимилиране на калций. Неговата „ зелена магия “ предизвиква доста метаболитни процеси, които се грижат за здравето на нашия черен дроб, подкрепят синтеза на витамини и предотвратяват изхвърлянето на калция от тялото посредством урината. Затова не забравяйте да приемате 1 супена лъжица (10 g) хлорофил, разперен в чаша вода (200 ml) всеки ден.

4. Увеличете приема на витамини А и С

Да, тези витамини ще оказват помощ за синтезирането на калций и съхраняването му в тялото. А ето и най-хубавите плодове и зеленчуци за това:

- портокали;

- лимони;

- манго;

- киви;

- пъпеш;

- морков;

- тиква;

- пипер;

- зеле.

5. Лимонът и ананасът съдържат калций

И още един път подсещаме, че е желателно всички плодове и зеленчуци да се употребяват в недопечен тип. Така несъмнено можете да сте сигурни, че калцият няма да изчезне на никое място в процеса на приготвянето им.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР