Ако и вие искате да го опитате, с удоволствие ще

...
Ако и вие искате да го опитате, с удоволствие ще
Коментари Харесай

Моето гръцко Тирокафтери

Ако и вие желаете да го опитате, на драго сърце ще споделим рецептата, само че от нашето не пипайте

Необходими Продукти

● чушки - 1 бр. пикантна
● чесън - 1 дребна скилида
● зехтин - 50 мл
● фета - 400 г
● чушки - 1 дребна, алена
● кисело мляко - 3 с.л. гръцко
● винен оцет - 1 ч.л.
● чили - на усет, люспи
● риган
● самун

Начин на подготвяне

Това е истинска рецепта от региона Епир, покрай Атина. Във всяко малко село там, където няма туристи, а има единствено тишина и успокоение, постоянно участва локалната дребна механа, таверна. Винаги се посещават сходни места и се пробват обичайни гръцки ястия, както е тази рецепта за Тирокафтери, извънредно вкусна и пикантна разядка, на която не може да се устои.

Основата е сирене Фета и най-много гръцката люта чушка, еквивалент на халапеньо. Силно наподобява на нашата Сиврия, с тънка люспа, само че е извънредно люта. Ще я покажа в галерията от фотоси. Трудно се намира, и особено в София може да се купи от гръцки магазин за зеленчуци, не се предлага в магазинната мрежа.

Когато се подготвя рецептата, целесъобразно е да се работи с ръкавици, поради лютивината, мъчно се измива от пръстите.

В блендер се слага лютата, нарязана на части чушка, алената чушка, тя е за цвят, дребната скилида чесън, тя е единствено за мирис, не е толкоз за усет, и се смилат до паста. Прибавя се зехтин, още веднъж се смила. В огромна купа се раздробява сиренето с вилица, съвсем до паста, само че да има и зърнеста конструкция.

Прибавят се киселото мляко, оцет, разбърква се. Добавянето на лъжичка оцет ще ускори усетите на пастата Тирокафтери. Изсипва се сместа от блендера, разбърква се. Добавят се и чили люспите, риган две-три щипки. Разбърква се до еднородна примес.

Изсипва се в подобаваща паница, от горната страна се полива със зехтин, прибавят се малко пресни наситнени листа от риган.

Поднася се с изгорял самун. Намазва се върху филийката щедро.

Инфо: MasterChef Akis Petretzikis

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР