Ако хормонът пролактин е повишен или понижен в организма на

...
Ако хормонът пролактин е повишен или понижен в организма на
Коментари Харесай

Хормонът пролактин: Защо е толкова важен и за какво отговаря

Ако хормонът пролактин е нараснал или намален в организма на човек, това може да значи съществуване на заболяване, което изисква лекуване.

Хормонът, създаван от хипофизната жлеза, въздейства върху лактацията, способността на дамите и мъжете да зачеват, дава отговор също за естествената функционалност на бъбреците и регулирането на водно-солевия баланс. Какво може да предизвика извънредно ниско или високо равнище на пролактин и по какъв начин то може да се върне в норма?

Ако равнището на пролактин е по-високо от естественото, не би трябвало да търсите повода за аномалията сами, а единствено умел експерт ще може да я откри. Високите равнища нормално са свързани с избрани физиологични процеси, които могат да бъдат открити посредством проби.

 пролактин

Основни аргументи за високи равнища на пролактин (хиперпролактинемия)

Нивата на пролактин непрекъснато се двоумят, те се покачват краткотрайно по време на сън, под въздействие на стрес и някои медикаменти. Съществуват обаче аргументи, които провокират дълготрайно повишение на равнищата на пролактин, което изисква здравна помощ:

- Синдром на аменореята. Повишените равнища на пролактин могат да бъдат породени от липса на менструален цикъл заради бременност или съществуване на женско заболяване.

- Синдром на галакторея. При тази патология дамите отделят мляко от млечните жлези освен по време на интервала на кърмене.

- Разстройство на яйчниците.

- Заболявания на черния дроб.

- Бъбречна непълнота.

- Заболяване на щитовидната жлеза.

- Прекомерно количество витамин В6 в организма.

- Наранявания на главата и гръдния панер.

- Нервни разстройства

- Приемане на медикаменти, които провокират повишение на равнищата на хормоните.

Сериозна патология е освен нарасналото равнище на хормона, само че и намаленото му равнище.

Намален пролактин: съществени аргументи

Следните фактори могат да предизвикат намаление на равнището на хормона:

- Синдром на Шимах, който се развива вследствие на незадоволителна функционалност на хипофизната жлеза.

- Преждевременна бременност.

- Прием на антиконвулсанти и допаминергични медикаменти, които имат упоителен резултат. 

 пролактин

Нарушение на пролактина: признаци

Хормоналните аномалии могат да бъдат диагностицирани единствено посредством проучване. Съществуват обаче редица признаци за отклонения в равнището на пролактина, които можете да забележите сами. При хиперпролактинемия се следят следните признаци:

- разстройства в менструалния цикъл;

- обособяване на секрет от млечните жлези;

- Увеличаване на теглото;

- Трудности при зачеване;

- Растеж на окосмяване по гърдите, гърба и лицето;

- Липса на полово предпочитание.

Ниското равнище на пролактин при дамите се характеризира със признаци като неплодородие, менструални нарушавания, спонтанни аборти, липса на кърма след раждане, отичане и метаболитни проблеми.

При мъжете с ниски равнища на хормона може да се следи неспособност за забременяване и понижено полово предпочитание.

Синдромът може да бъде съпроводен и от мигрена, психологични проблеми и уплахи.

 пролактин

Диагностика и промяна на равнищата на пролактин

При подозрение за високи равнища на пролактин пациентите би трябвало да си създадат кръвен тест за хормона. Лекарите могат да назначат и ЯМР на мозъка, като този тест им разрешава да открият дали непотребното вещество е обвързвано с съществуването на израстък.

Пролактинът е значим хормон, само че не всеки знае какво съставлява. Ако равнището му в организма надвишава нормата, не се тормозете, след първото проучване лекарите нормално назначават втори тест. Ако вследствие на диагностиката се откри хиперпролактинемия, на пациента се назначава лекуване, като се вземат поради откритото заболяване и самостоятелните особености на организма. То може да включва лекарства, интервенция или лъчетерапия.
За да се открият ниски равнища на пролактин, е належащо да се направи и хормонален тест.
За нормализирането му лекарите предписват сложна терапия, която включва визити при психотерапевт, невролог, гинеколог и ендокринолог. В някои случаи те предписват антидепресанти и диуретици за облекчение на признаците. Ако се открие израстък, на пациентите се предписват интервенция, химиотерапия и лъчетерапия.

За да се предотврати развиването на някакви аномалии, лекарите предлагат периодически хормонални проучвания. Ако след тестванията се появят отклонения, би трябвало да се откри повода за аномалията и да се стартира навреме лекуване.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР