Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът

...
Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Децата да учат присъствено лете, а да по...

Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът е питон с дължина 5 метра

Може би ще стане като СПИН-а - ще минат 7-8 години, до момента в който намерят някакво потискащо лекарство



- Проф. Кунчев, медиите ви нарекоха „ новия оракул от БАН”. Приемате ли това определение?

- Не бих споделил, че съм оракул. Просто гледаме методите и моделите, които са обосновани научно по света, и съумяваме да създадем нововъведения в тях. С това съумяваме.

- Ще има ли протести, в случай че политиците затворят стопанските системи за четвърта вълна?

- Важното ни е да знаем въпреки всичко какъв брой души са се срещнали до момента с вируса. А ние не го знаем. Ходя и запитвам какъв брой са - 1,2 милиона или 2 милиона? Разликата е доста огромна. Трябва да създадат това, което направиха китайците - да се създадат представителни извадки от цяла България от 5 или 10 хиляди души да се вземат кръвни проби, с цел да се види в какво положение са и какъв брой души действително са се срещнали с вируса. Това изследване не е правено и по този начин страната не вижда огромната картина. Аз взимам методиките на института „ Роберт Кох” и с несериозните данни, които имаме, получаваме сред 1,2 и 2 милиона. Имаме публични данни за към 350 хиляди инфектирани досега. Но какъв брой от тях са с повторени PCR проби? Има хора, записани по 5 пъти в тези 350 хиляди теста! Това не е вярно, то изкривява статистиката. Да приемем, че прекаралите с PCR проби са 250 хиляди - умножено по 5-6, е изцяло друго от това, което дават 350 хиляди позитивни проби. Ако знаем по-точно това число, ще знаем доста по-добре какво следва. В Ухан направиха такова изследване и се оказа, че в един 11-милионен град 7% са се срещали с вируса. От тези 7% осемдесет на 100 са безсимптомни. И китайците споделят - значи останалите би трябвало да ги имунизираме.

- А кое е тревожното?

- Хващат ги тези хора и ги наблюдават месеци наред. Оказва се, че след 9-ия месец на този човек малко по малко стартира да му изчезва имунитетът. И вижте какво става - тази змия ще се окаже още по-коварна, тя ще излезе не 5-метрова, а 6-метрова. Щом изчезва имунитетът, или се ваксинирайте, или изчакайте отново да го изболедувате. Другото незнайно, което чакаме, е какъв брой месеца държи имунизацията - пет или 10? Аз на нито едно място не съм го прочел. Неприятният извод е, че ставаме клиенти на фармацевтичната промишленост. Може би ще стане като СПИН-а - ще минат 7-8 години, до момента в който намерят някакво потискащо лекарство.

- Хората не схващат. От година приказваме за коронавирус като за вирусна зараза, само че тя не се развива като грипната. Защо?

- Защо да не се развива като грипна зараза? Просто параметрите им са разнообразни. Ако грипът е змия с дължина един метър, то коронавирусът е към този момент питон с дължина 5 метра. И не сме привикнали да се браним против такава змия. При елементарния грип вършим за две седмици грипна почивка и се оправяме с него. Не затваряхме стопанската система, тъй като няма такава мощ на разпространяването - инкубацията му е 1-2 дни. Трае една седмица и всичко е 8-9 дни най-много. Докато тук инкубацията е до 14 дни, междинната е към 6 дни и като се болестите през днешния ден, ще се обадите след 6-7, а болшинството едвам след 15-ия ден схващат, че са заболели. Самото заболяване трае дълго - 20 дни, че и повече. Като сума получаваме към 30 дни, при които човек разнася вируса. А това е подло! Така нареченото число R0, или така наречен „ базисно репродуктивно число”, е към 5, че доближава и до 6. Ако грипът се взема решение до 2 седмици, умножете това по 5 и ще видите за какъв брой седмици би трябвало да се затворят учебните заведения.

- Може би всичко трябваше да се направи с цялостен локдаун и в цялостен мащаб, а не 10 дни в този момент, 10 дни по-късно.

- Сложно е да се каже. Най-коварното при ковид е безсимптомното му протичане. Преди 10-ита дни списание „ Nature” разгласява проучване с 9000 души от град Ухан, проследени от юни предходната година до декември, и се оказа, че 80% от всички инфектирани са били безсимптомни! Не са показвали никакви признаци на заболяване - този човек 20-30 дни популяризира вируса, през това време го ревизират има ли температура, а PCR пробата е отрицателен… Тук е коварството на този вирус. Приятел рентгенолог с 30-40 години процедура ми споделя: Такава фотография (на прекаралите безсимптомно) не съм виждал - тя демонстрира, че индивидът все едно е болен от рак, а той даже не се е закашлял! Никакви признаци!

- Защо смятате, че през май вирусът ще падне?

- Това е така наречен сезонен миг. Ако погледнете данните на всички страни през предходната година, ще видите, че случаите през лятото падат 10 пъти. Това се дължи на нараснал имунитет, приемане на витамин D и това се случва както при сезонния грип и другите инфекции. Хората считат, че те изчезват, а не е по този начин. С елементарния грип какво става - той се понижава 20 пъти, а хората си мислят, че е липсващ. Това са данни, които виждам от предишния век - от 1920-1930 и насам. Той се потиска леко и през октомври, ноември се подвига отново. Не се подвеждайте, че го няма и че е липсващ!

- Съсипахме образованието на едно потомство деца с онлайн образование. Какво друго може да се направи?

- Като знаем, че има сезонно облекчение на вируса от май до септември, цялото образование може да бъде проведено в тези месеци присъствено. В Германия имат единствено 1 месец почивка през лятото, а в другите провинции е друго. Мисли се по този начин, че да не се натоварва стопанската система - в случай че всички деца излязат във почивка едновременно, те ще тръгнат с родителите си на отмора и ще задръстят аутобаните. Като рационална нация немците имат почивка по друго време през лятото и имат по-дълги ваканции по Коледа и по Великден. Нашата е дълга през лятото, тъй като преди време децата са ходили на къра да оказват помощ на родителите си. Какво пречи да преместим обучителния развой през лятото, а да се почива повече през студените месеци? Трябва да се търсят гъвкави решения.

- Грешка ли е, че не се вършат PCR проби на децата?

- В авторитетното списание „ Science” излезе изследване от Англия. Там се оказа, че над 40% от децата имат антитела против ковид. Какво значи това? Че те са го преболедували и са получили антитела. Дразня се на тези, които споделят: Децата ги подминава! Не е по този начин - прекарват си го, може би безсимптомно и незабелязано се разболяват, и всичко е у дома. Факторът „ деца” в нашата нация, където на доста места живеят по три генерации дружно, е доста значителен. Официалните демографски проучвания демонстрират тъкмо това - че над 40% от фамилиите у нас три генерации живеят на едно място. Това е алена лампа, която би трябвало да мига и да не вършим същото като в Германия и скандинавските народи. Там пък стана другата прекаленост - заразиха се хората от старческите домове. Трябва да мислим рационално - тези деца, които живеят с възрастни хора, да не вървят на учебно заведение, а другите може да бъдат пуснати присъствено. Всичко това изисква организация и да можеш да избираш.

- Казвате, че би трябвало да имаме 3 милиона имунизирани до август. Как ще го реализираме?

- Стига да има предпочитание и задоволително ваксини, ще стане!



Проф. д.м.н. Огнян Кунчев е лекар по приложна математика. Работи в Института по математика и информатика към Българска академия на науките. През годините е работил по разнообразни грантови планове на института „ Макс Планк “, VW-Foundation и American Mathematical Society. Бил е гостуващ професор в Северозападния университет в Мадисън, щата Уисконсин, университетите в Бон, Дуисбург и Хамбург. Той защитаваше тезата, че колкото е по-голям последният локдаун, толкоз по-добре.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР